Overnemer heropent 18 Thomas Cook-winkels, overige 11 blijven dicht

Hillman Travel werd in oktober opgericht om 91 Thomas Cook-filialen over te nemen. ©BELGAONTHESPOT

Hillman Travel, het reisagentschap dat in oktober 29 winkels van het failliete Thomas Cook Retail België overnam, plant in maart 18 winkels te heropenen. De overige 11 kantoren gaan dicht.

Tegen maart zullen 25 personeelsleden - een mix van nieuwe werknemers en oud-werknemers van Thomas Cook - reizen verkopen in 17 Hillman Travel-winkels in Vlaanderen en een in Eupen. 'Omdat we niet tot een overeenkomst kwamen met de verhuurders van de overige elf kantoren, blijven die dicht', zegt Simone Boon (48), die samen met Luc Bergman (20) de operationele leiding neemt.

Wamos

11
winkels
Wat Hillman Travel met de overige elf Thomas Cook-winkels van plan is, is nog onduidelijk.

Nadat het Britse moederbedrijf Thomas Cook vorig jaar ten onder was gegaan aan een enorme schuldenberg, de hete zomers en de opkomst van alternatieve reisplatformen zoals Booking.com, moest Thomas Cook België de boeken sluiten. Dat betekende in september het voorlopige einde voor 91 Belgische reisbureaus van Thomas Cook en Neckermann. De vennootschap sloot in oktober een deal met het Spaanse Wamos, dat in oktober al 62 winkels heropende onder de naam Neckermann. De overige 29 winkels werden overgenomen door Hillman Travel, dat pas sinds oktober bestaat.

Hillman Travel, opgericht met het doel de reisbureaus over te nemen, is een onderdeel van Bergman Assets. Dat is het vastgoedbedrijf dat de Nederlandse familie Bergman, die jaren geleden naar België uitweek, in mei 2019 oprichtte. De nieuwe speler maakt zich weinig zorgen om moeilijkheden in de markt. ‘Het faillissement van de Britse groep heeft een impact gehad op de Belgische markt, maar alle 29 winkels waren financieel gezond’, zegt Boon. ‘We zien veel kansen in de reissector.’

Na het faillissement van het Britse moederbedrijf moesten de 91 Belgische Thomas Cook-filialen op zoek naar een overnemer. ©Photo News

Hillman Travel is piepjong maar beschikt volgens Boon over ‘voldoende eigen kapitaal’ om de ambities te realiseren. Over financiële doelstellingen of toekomstplannen is het bedrijf discreet. ‘We sluiten een verdere uitbreiding niet uit, maar willen eerst deze 18 winkels goed opgestart krijgen’, zegt Boon. Daarnaast is het bedrijf in gesprek met een tiental franchisenemers, die een zelfstandig reisbureau onder de naam van Hillman zouden uitbaten.

Service

Hoe wil Hillman Travel zich onderscheiden van de concurrentie, zoals TUI of Wamos? ‘Service, service en nog eens service. We gaan voor reisadvies op maat, en verkopen niet alleen vooraf samengestelde reispakketten’, zegt Franz Junior Bergman (21), de zaakvoerder van Bergman Assets. ‘Ons hoofdkantoor in Knokke zal 7 dagen op 7 open zijn, en er zal 24 uur per dag iemand van Hillman Travel beschikbaar zijn’, verduidelijkt Boon.

Ons hoofdkantoor in Knokke zal 7 dagen op 7 open zijn, en er zal 24 uur per dag iemand van Hillman Travel beschikbaar zijn.
Simone Boon
Operationeel directeur

Els De Coster van de vakbond ACLVB heeft twijfels over die constante bereikbaarheid. ‘Dat kan je niet van je werknemers verlangen en het is juridisch niet toegelaten. Uit commercieel standpunt kan ik begrijpen dat ze de klant tegemoet willen komen, maar daar is overleg met de vakbonden voor nodig.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud