Advertentie

Pairi Daiza behoudt dividend ondanks forse winstgroei

Pairi Daiza kreeg onlangs bezoek van koning Filip. ©© Olivier Polet/Corbis

Dierenpark Pairi Daiza keert over het gebroken boekjaar 2014-2015 evenveel dividend uit als een jaar eerder (2 euro bruto) ondanks fors betere resultaten. Dat maakte het beursgenoteerde bedrijf vrijdag bekend.

Pairi Daiza kwam het afgelopen jaar vooral in het nieuws met de komst van de twee Chinese reuzenpanda's Hao Hao en Xing Hui. Die hebben het Henegouwse dierenpark duidelijk geen windeieren gelegd. Want het bezoekersaantal is  12 procent de hoogte ingegaan tot 1,39 miljoen en dat ondanks de nog steeds zwakke economie en de weerkundig erg slechte zomer van 2014. CEO Eric Domb schrijft in het vrijdag vrijgegeven jaarverslag zelfs dat ze dienden als 'verdedigingswal' tegen de natte zomer. 

De omzet is sterker gestegen dan het aantal bezoekers omdat die ook meer blijken besteed te hebben in de winkels en restaurants van het park. De geconsolideerde inkomsten gingen er daardoor met 28 procent op vooruit tot 49,9 miljoen euro. Onder meer door een gunstiger kostenplaatje steeg de winst nog sterker. Op het onderste lijntje van de resultatenrekening bleef er uiteindelijk een groepsresultaat over van 3,4 miljoen euro, aanzienlijk beter dan de 947.000 van een jaar eerder.

Toch trekt Pairi Daiza het dividend niet op. Niettemin bevestigt de raad van bestuur de intentie 'om een politiek van geregelde stijgingen van de dividenden aan te houden', rekening houdend met de evolutie van de resultaten en de behoeften aan autofinanciering.

Met die laatste zit het alvast goed. De gestegen resultaten leverden een cashflow op van 17,7 miljoen euro tegen 15,7 miljoen een jaar eerder. Daardoor konden de investeringen van het jaar ten belope van 20,1 miljoen bijna helemaal zelf worden betaald. Toch meldt het dierenpark een nieuw akkoord met zijn banken rond de uitbreiding van het bedrag en de duur van de bestaande kredietlijnen. In totaal gaat het om 60 miljoen euro, 20 miljoen euro per bank. Het geld dient voor toekomstige investeringen en als buffer voor onvoorziene omstandigheden.      

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud