Private equity scoort bij IPO's Merlin en Numericable

De ingang van Legoland in Denemarken. Eigenaar Merlin Entertainments maakte in Londen een succesvol beursdebuut - Foto HH ©Vogel/laif/Hollandse Hoogte

De beurzen in Londen en Parijs verwelkomen vrijdag allebei een nieuweling, en dat gebeurt telkens met succes. Twitter-taferelen blijven uit, maar met koerssprongen tot 13 procent maken de twee bedrijven toch een imponerend debuut. En dat is vooral goed nieuws voor de private-equity-eigenaars.

Merlin Entertainments, eigenaar van Madame Tussaud's en Legoland, haalde omgerekend 1,15 miljard euro op met zijn beursgang. Dat kan nog oplopen tot 1,26 miljard euro indien de overtoewijzingsoptie volledig wordt gelicht.

Merlin trok naar de beurs aan 315 pence per aandeel, dicht tegen de bovenzijde van de vooropgestelde prijsvork van 280 tot 330 pence. Maar dat had dus gerust hoger gekund. De eerste koers die gevormd werd, was 320 pence, en daarna stoomde het aandeel door naar een voorlopige intradaypiek van 355 pence per aandeel.

De kassa rinkelt dus voor de huidige eigenaars van Merlin. Dat zijn de private-equityspelers Blackstone en CVC Capital, en de Deense investeringsmaatschappij en Lego Group-eigenaar Kirkbi. 'Wij hebben altijd gesteld dat het de ultieme lotsbestemming was voor Merlin om een publiek bedrijf te worden', stelt Merlin-topman Nick Varney.

Kabelbonanza

En ook bij het Franse Numericable is de jackpot voor de eigenaars uit private-equityhoek. Het bedrijf werd vrijdag naar de beurs gebracht door Carlyle en Cinven. Het kabelbedrijf haalde met zijn beursdebuut 652,2 miljoen euro op. Daarmee tekende Numericable voor de grootste beursgang in Parijs in de afgelopen 4 jaar.

De vraag overtrof het aanbod maar liefst 10 keer. Daarmee kon het aandeel aan 24,80 euro naar de beurs gebracht worden, de bovenzijde van de prijsvork. En ook dat was blijkbaar nog niet hoog genoeg. Het aandeel wint tot 10 procent tot een voorlopige piek van 27,40 euro.

'Wij zijn een netwerk aan het uitbouwen, en de beursgang helpt ons om die te financieren', juichte CEO Eric Denoyer. Het succesvolle debuut weerspiegelt de bonanza in de Europese kabelsector. Die werd onlangs nog geïllustreerd door de bedrijvigheid van Telenet-eigenaar Liberty Media. Die kocht Virgin Media en verhoogde zijn belang in de Nederlandse kabelaar Ziggo.

In Duitsland werd Kabel Deutschland ingelijfd door Vodafone. En in Spanje klopt kabelbedrijf Corporativo ONO aan de beurspoort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud