Reisgigant TUI ziet omzet 98 procent kelderen

Een bijna verlaten strand in het Spaanse Benidorm. ©Photo News

Europa's grootste touroperator TUI ziet een straaltje hoop in de boekingen voor de zomer van 2021.

Minus 98 procent. Dat is de impact die de pandemie dit voorjaar op Europa's grootste touroperator had. In april-juni draaide TUI volgens het kwartaalrapport nog 72 miljoen euro omzet, tegenover 4,75 miljard een jaar eerder. Het resultaat van wat de groep 'een business standstill' noemt, met het gros van de hotels en cruiseschepen dat door de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan op slot moest.

Het cijfer staat symbool voor een reissector die midscheeps getroffen is door het coronavirus. Net zoals de omzetkrimp van eveneens 98 procent voor concertpromotor Live Nation symbool staat voor de nooit geziene crisis in de entertainmentbranche.

Met een omzet die nagenoeg volledig verdampt is, kleurde het nettoresultaat onvermijdelijk dieprood. TUI incasseerde netto 1,42 miljard euro verlies, tegenover een winst van 23 miljoen euro een jaar eerder. Om de crisis te overleven kreeg de touroperator woensdag een extra kredietlijn van goed 1 miljard euro van de Duitse staatsbank KfW.

Op korte termijn dient zich weinig beterschap aan. 'De zomerboekingen liggen 81 procent onder het peil van vorig jaar, bij gemiddeld 10 procent lagere prijzen.' Voor komende winter heeft TUI de capaciteit met 40 procent verminderd, grosso modo in lijn met de boekingen.

De capaciteit voor de zomer van 2021 is tot nader order met een vijfde verminderd. Toch ontwaart CEO Fritz Joussen een straaltje hoop: 'Voor de zomer van 2021 noteren we 145 procent meer boekingen. Klanten boeken geannuleerde vakanties voor deze zomer om en willen ook snel nieuwe vakanties boeken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud