Advertentie

Ruimtetoeristen Space X weer op aarde

De vier ruimtetoeristen van Space X zijn veilig geland. ©via REUTERS

De vier burgers die woensdagavond met een draagraket van Space X de ruimte in werden gelanceerd, zijn zondagochtend vroeg Belgische tijd geland vor de kust van Florida.

De leden van de missie "Inspiration4" cirkelden drie dagen rond de aarde in de Dragon-capsule. Met een snelheid van ongeveer 30.000 kilometer per uur had het ruimtevaarttuig ongeveer 90 minuten nodig per omloop. De bemanning bereikte een hoogte van ruim 580 kilometer, hoger dan het Internationaal Ruimtestation (ISS).

'Inspiration 4' is de eerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht.

"Inspiration4" is de eerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht. De vier inzittenden waren privépersonen, waarbij voor het eerst geen enkele beroeps- of institutionele astronaut banen rondom onze planeet trok. Aan hun reis ging amper zes maanden training vooraf.

Het ging om de 38-jarige miljardair Jared Isaacman - een burgerpiloot die ook ervaring heeft met gevechtsvlieguigen en die gezagvoerder was van de missie -, de 51-jarige burgerpiloot en professor geologie Sian Proctor, de 29-jarige Hayley Arceneaux - medisch assistente bij het St. Jude Children's Research Hospital in Memphis (Tennessee) - en de 42-jarige data-ingenieur Chris Sembroski.

Netflix

Tijdens hun vlucht - die het onderwerp van een Netflix-documentaire zal zijn - voerde het viertal enkele gezondheidsexperimenten uit die onder andere door SpaceX zijn betaald. Voorts zetten ze activiteiten op om het St.Jude-ziekenhuis te sponsoren.

Isaacman, die de missie bekostigde, is de derde miljardair die binnen enkele maanden vanuit de Verenigde Staten naar de ruimte vertrok. In juli gingen de Brit Richard Branson (Virgin Galactic) en tien dagen later Amazon-oprichter Jeff Bezos (Blue Origin) hem voor. Zij maakten maar een korte uitstap naar de ruimte en bleven er maar enkele minuten en op veel lagere hoogte.

De volgende volledig commerciële vlucht van SpaceX staat gepland voor januari 2022. Dan zou het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf drie zakenlui de ruimte in lanceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud