Ryanair rekent op meer passagiers door coronavirus

Ryanair lijdt onder de problemen met de Boeing 737 MAX. ©EPA

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat Europese toeristen vaker voor bestemmingen dichter bij huis kiezen.

'Als gevolg van het virus zullen veel toeristen dichter bij huis blijven', zegt financieel directeur Neil Sorahan in een interview met Bloomberg TV. 'Velen zullen ervan afzien naar Azië of elders in de wereld te reizen.'

35,9 miljoen
passagiers in het voorbije kwartaal
Ryanair vervoerde het afgelopen kwartaal 35,9 miljoen passagiers of 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voor Ryanair kan dat een pleister op de wonde zijn. De Ierse luchtvaartmaatschappij wordt in haar groeiplannen belemmerd door de leveringsproblemen met de Boeing 737 MAX. Topman Michael O’Leary rekent pas op de eerste 55 toestellen in de winter van 2020.

De productie van de Boeing 737 Max is opgeschort na twee dodelijke crashes. Wegens de vertraging moet Ryanair zijn doelstelling om 200 miljoen passagiers te halen uitstellen tot 2025.

Voorts zal Ryanair zijn geplande kostenbesparingen pas in het volgende boekjaar doorvoeren, maar O’Leary sluit niet uit dat er dit boekjaar nieuwe bezuinigingen komen. Ook neemt Ryanair extra tijd om zijn aandeleninkoopprogramma door te voeren.

Kerstboekingen

Het afgelopen kwartaal kon Ryanair een toename van zijn passagiers optekenen. De budgetvlieger vervoerde 35,9 miljoen passagiers of 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat was te danken aan de extra lastminuteboekingen in de kerstperiode. De passagiers leverden de maatschappij een omzet op van 1,9 miljard euro of een vijfde meer.

Dat volstond om een nettowinst van 88 miljoen euro te realiseren, terwijl een jaar eerder een verlies in het derde kwartaal werd genoteerd. Voor dit boekjaar blijft Ryanair rekenen op een nettowinst van ongeveer 1 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud