Spanjaarden nemen 63 Thomas Cook-winkels over in België

©AFP

De Spaanse reisorganisatie Wamos, zelf in handen van het aasgierfonds Springwater Capital, neemt 63 van de 91 winkels van Thomas Cook/Neckermann in België over.

Dankzij de overname ziet het ernaar uit dat bijna 200 personeelsleden alsnog aan de slag blijven, twee weken nadat Thomas Cook Retail België het faillissement heeft moeten aanvragen.

De activiteiten zullen worden voortgezet onder de naam Neckermann. 

Het gaat om 63 van de 91 winkels (175 personeelsleden, inclusief de hoofdzetel), de Neckermann e-shop, de afdeling incentives (die groepsreizen organiseert voor bedrijven en organisaties), de afdeling e-commerce, de afdeling media en de afdeling cruise (ongeveer tien personeelsleden). Ook het personeel in ondersteunende diensten op de hoofdzetel (ongeveer tien personeelsleden) kan aan de slag blijven. 

300
personeelsleden
Voor 300 van de 500 personeelsleden bij Thomas Cook België is er onder de Spaanse werkgever geen plaats meer.

De curatoren verschaffen voorlopig geen informatie over welke filialen van de teloorgegane reisgigant onder een nieuwe eigenaar de deuren kunnen openen. Maar die zouden verspreid zijn over het hele land.

Wamos Benelux

Thomas Cook Retail België stelde zowat 500 mensen tewerk. Voor 300 is er dus geen toekomst bij de nieuwe Spaanse speler op de Belgische markt. Het nieuwe bedrijf zal 'Wamos Benelux' heten en zal deels worden geleid door het voormalige management van de voormalige Thomas Cook-dochter.

Vrijdagmiddag wordt meer informatie over het nieuwe bedrijf gegeven op een persconferentie, waar ook een vertegenwoordiger van de nieuwe Spaanse moederholding aanwezig zal zijn.

De Wamos groep opereert vanuit Madrid en omvat de luchtvaartmaatschappij Wamos Air, de touroperator Wamos Tours en de reisorganisatie Wamos Circuitos, die in 20 Latijns-Amerikaanse landen reizen aanbiedt.

Ook de toeristische retailers Nautalia Viajes, Top Atlántico en Geo Star zijn onderdeel van de groep. Nu komen daar dus 63 Belgische filialen van Thomas Cook bij.

Het bedrijf maakt zich op zijn website sterk een 'turnaround'-specialist te zijn, die met 'een gedisciplineerd beleggingsstrategie' tot 'superieure returns' komt voor zijn investeerders.

Schuldenberg

De internationale groep Thomas Cook ging vorige maand over de kop nadat geen oplossing kon worden gevonden voor de enorme schuldenberg. Het toerismebedrijf had erg te lijden onder de hete zomers en de opkomst van alternatieve reisplatformen zoals Booking.com. In België was de achterstand op rivaal TUI al jaren aan het groeien

De Belgische voorzitter, Frank Meysman, kon het bedrijf niet van de ondergang redden. ‘Een faillissement had niet gemoeten’, zei hij in een interview met De Tijd.

Heel wat vakantiegangers zagen hun reis in het water vallen. Het Garantiefonds Reizen betaalt hen (grotendeels) terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud