analyse

Te koop: 85 reisbureaus

©Wouter Van Vooren

Thomas Cook België zoekt een overnemer. Dat moet snel gebeuren. Anders dreigt het bedrijf failliet te gaan. De keten schrapt al 75 jobs en stopt met zelf reizen te organiseren. Wat overblijft is een keten van reisbureaus. Die zijn vooral interessant voor kleine concurrenten van Thomas Cook.

Als het aan CEO Jan Dekeyser ligt, zijn Thomas Cook België en het dochterbedrijf Neckermann binnenkort geen reisorganisatoren meer. Hij laat de bedrijfsonderdelen die reizen organiseren en verkopen aan onafhankelijke reisbureaus failliet gaat, waardoor 75 jobs verloren dreigen te gaan.

Wat zou overblijven van Thomas Cook België zijn de 85 Neckermann-reisbureaus en het hoofdkantoor. Die twee takken wil Dekeyser met een WCO-procedure laten beschermen tegen schuldeisers. Terwijl ze beschermd zijn, wil hij ze verkopen aan een nieuwe investeerder. Zo hoopt de topman 501 jobs te redden. Die zijn in gevaar, omdat Thomas Cook België meegesleurd dreigt te worden in de val van zijn Britse moederbedrijf, dat zondag failliet ging.

Overnamepad

Dekeyser zegt dat hij al veel blijken van interesse kreeg van kandidaatinvesteerders, maar hij wil niet kwijt met wie hij precies aan tafel zit. Waarnemers kijken vooral naar kleine nichereisbureaus, die hun reizen dan in meer kantoren aan de man kunnen brengen.

Een speler die in het vizier komt, is de Duitse reisbureauketen RTK. ‘Zij zijn op overnamepad’, zegt een kenner van de markt. ‘RTK nam eerder deze maand het Waalse Avitour over. De Duitsers begonnen in 2015 in België met twee reisbureaus en hebben nu al elf verkooppunten in België.’

De kans is klein dat TUI - Thomas Cooks grootste concurrent - het bedrijf overneemt. ‘TUI heeft al een goede dekking in België’, zegt een waarnemer. ‘Er zijn geen gaten meer in hun netwerk.’

Ook Sunweb, dat momenteel Corendon overneemt, is een weinig waarschijnlijke kandidaat. ‘Dat zijn pure onlinespelers.’

TUI is een weinig waarschijnlijke overnemer van Thomas Cook België, want dat heeft met zijn reis bureaus al een nationale dekking.

In ieder geval wijzen waarnemers erop dat de overnemer het best zelf reizen organiseert. Het wordt moeilijk voor wie een beroep moet doen op derde partijen. ‘De 85 Neckermann-kantoren werken als een gesloten distributeur’, zegt de waarnemer. ‘Dat werkt maar als de producent en het reisbureau dezelfde zijn. Een reisbureau zonder product is een lege doos. De mensen die daar werken, hebben geen ervaring met de verkoop van producten van andere bedrijven.’

‘Het model van de Thomas Cook-kantoren verandert helemaal als de overnemer niet zelf reizen organiseert’, zegt ook Jan Matthijs van het reismagazine Travel Magazine. ‘Nu verkopen de medewerkers reizen die hun eigen bedrijf maakt, al deden de jongste jaren al derde partijen hun intrede. Zo verkochten de Thomas Cook-werknemers ook reizen van Club Med.’

Pakket?

Een andere piste is een managementbuy-out: leden van de directie die het bedrijf overnemen. Dan komt CEO Dekeyser zelf in beeld. Het bedrijf wou dinsdag niet reageren op die piste.

Ten slotte valt niet uit te sluiten dat de Belgische tak alsnog in een pakket met Duitsland en eventueel Nederland verkocht wordt aan een internationale investeerder. Op 4 miljard pond (4,5 miljard euro) omzet boekten Duitsland, Nederland en België vorig jaar 95 miljoen pond bedrijfswinst, terwijl de Britse tak op ongeveer evenveel omzet 7 miljoen verlies maakte. Die piste werd gisteravond door het bedrijf niet uitgesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud