Thomas Cook België: '5 miljoen euro nodig tegen maandag'

©Photo News

Thomas Cook België zoekt tegen maandag 5 miljoen euro om de komende drie maanden door te komen en 501 jobs in elk geval tijdelijk te redden.

Dat was de boodschap die CEO Jan Dekeyser vrijdagnamiddag bracht op een bijzondere ondernemingsraad. Eerder deze week werden bij de Belgische tak van Thomas Cook alle bedrijfsonderdelen die reizen organiseren failliet verklaard, waardoor 75 jobs verdwijnen. Om de resterende 501 jobs in België te redden is Dekeyser volop een reddingsplan aan het uitdokteren.

Die jobs zijn verdeeld over de 85 reisbureaus (zo'n 270) en de hoofdzetel (zo'n 230). De lonen voor september zijn intussen betaald. Tot maandag zit het bedrijf dus safe, maar de kas is leeg. Er moet dan ook vers geld op tafel komen om de komende maanden te overbruggen en een doorstart te maken.

Dekeyser liet daarbij het bedrag van 5 miljoen euro vallen. 'Dat is nodig om het een kans te geven. 3 miljoen euro is ook goed om te beginnen. Dan is het nog haalbaar. Maar als blijkt dat er maar 100.000 euro is, dan is het waarschijnlijk einde verhaal', zegt Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB.

Gesprekken met potentiële investeerders zijn volop gaande. Namen worden niet vrijgegeven. Zodra de miljoenen binnen zijn, zal Dekeyser bescherming tegen de schuldeisers aanvragen. 'Alles hangt samen', klinkt het.

Structurele oplossing

Met het geld zou Dekeyser extra tijd kopen om een structurele oplossing te vinden voor de honderden werknemers. Drie maanden geeft hij zichzelf daarvoor. 'Het proces onnodig lang rekken en blijven trekken is niet nodig, was zijn boodschap', aldus De Coster.

Potentiële overnemers - zonder namen te noemen - hebben al interesse getoond in zowel het kantorennetwerk als in de businessunits op de hoofdzetel. 'Op de hoofdzetel zit veel kennis over de toerismesector, verspreid over activiteiten als prijszetting van pakketreizen, contracten met hoteliers, e-commerce, marketing, cruises, enzovoort. Er is interesse om die units met het bijbehorende personeel over te nemen. Of dat in zijn geheel is of in onderdeeltjes, is nog af te wachten. Maar dat we op langere termijn alle jobs kunnen vrijwaren, is twijfelachtig', zegt De Coster.

Intussen lopen ook gesprekken met partners om het gamma van producten uit te breiden dat in het kantorennetwerk aan de man gebracht kan worden. Dat is nodig om de weggevallen pakketreizen van Thomas Cook zelf te vervangen. In de Neckermann- en Thomas Cook-kantoren in ons land kon je al reizen van Pegase of Club Med boeken. Vanaf maandag komen daar ook skireizen van Wintertrex, pakketreizen van Mister Fly en directe boekingen bij de hotelketen Iberostar bij. Dat zal ook extra inkomsten opleveren, maar voor Thomas Cook niet meteen. Als klant betaal je rechtstreeks aan de partner en een deel daarvan stroomt later naar Thomas Cook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud