Thomas Cook België volledig failliet

©BELGA

Ook de retailtak van Thomas Cook Belgium legt de boeken neer.

De directie van Thomas Cook Belgium heeft geen oplossing gevonden om een doorstart te realiseren voor zijn resterende activiteiten. Ook Thomas Cook Belgium Retail, die de reisbureaus van de groep omvat, gaat daarom failliet. Dat is maandag aangekondigd tijdens een ondernemingsraad op de hoofdzetel in Zwijnaarde.
Thomas Cook Belgium wilde een overnemer zoeken voor zijn 90 reisbureaus van Thomas Cook en Neckermann. Het bedrijf zocht daarvoor tegen maandag 5 miljoen euro omdat de rekening geblokkeerd waren. Met dat extra geld wilde de directie de komende drie maanden doorkomen en 501 jobs tijdelijk redden. De jobs zijn verdeeld over de 90 reisbureaus (zo'n 270) en de hoofdzetel (zo'n 230).

Zoektocht

'In de afgelopen dagen hebben de Belgische directie en medewerkers intensief verder gewerkt aan een oplossing voor een doorstart via gerechtelijk akkoord', klinkt het in een persbericht. 'Er is interesse van verschillende touroperators, hoteliers en investeringsmaatschappijen in binnen- en buitenland in zowel de volledige als specifieke activiteiten van Thomas Cook Retail Belgium.'

Maar de zoektocht naar de 5 miljoen euro bleek een onoverkomelijke horde. 'Ondanks zeer intensieve gesprekken met verschillende partijen tot het laatste ogenblik is er jammer genoeg geen akkoord over de noodzakelijke kortetermijnfinanciering', stelt Thomas Cook Belgium. 'De raad van bestuur is daardoor genoodzaakt om alsnog de boeken van de vennootschap neer te leggen. De tsunami die door het faillissement van de Thomas Cook Group werd veroorzaakt bleek te groot.'

De tsunami die door het faillissement van de Thomas Cook Group werd veroorzaakt bleek te groot.
persbericht Thomas Cook Belgium


Schuldenberg

Vorige woensdag sprak de rechtbank van Gent al het faillissement uit over alle afdelingen van Thomas Cook die reizen organiseren. Daardoor verdwenen 75 jobs.

In Nederland werd de lokale tak van Thomas Cook maandag al failliet verklaard door de rechtbank. Voor de circa tweehonderd medewerkers is collectief ontslag aangevraagd.

De groep Thomas Cook ging vorige week over de kop nadat geen oplossing gevonden werd voor de enorme schuldenberg. Het toerismebedrijf had erg te lijden onder de hete zomers en de opkomst van alternatieve reisplatformen zoals Booking.com.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud