Advertentie

Thomas Cook crasht na vertrek topvrouw

Het vertrek van Harriet Green komt voor de markt als een onaangename verrassing ©RV DOC

De belegger kan het duidelijk niet appreciëren dat Harriet Green haar taak als CEO van touroperator Thomas Cook als volbracht beschouwt en dus opstapt. Het aandeel keldert.

Als 'appreciatie' kan het tellen: je kondigt je vertrek aan, omdat je ervan overtuigd bent dat na twee jaar puin ruimen het bedrijf weer op de rails zit en het aandeel van je onderneming verliest meteen bijna 20 procent. Het is ruim twee jaar geleden dat Thomas Cook  nog zo'n tuimeling meemaakte op de London Stock Exchange. Geen enkel aandeel doet momenteel slechter op de Euro Stoxx 600. Maar er is niet alleen het adieu van Harriet Green, de touroperator waarschuwde bij de publicatie van de jaarcijfers ook voor een groeivertraging volgend jaar, een gevolg van de zwakkere economische omgeving.

'Ik heb altijd gezegd dat ik zou overstappen naar een ander bedrijf met nieuwe uitdagingen van zodra mijn werk voltooid was. Het is nu zover', stelt Green in een persmededeling. 'Harriet had een enorme positieve impact op dit bedrijf', zwaait voorzitter en Belg Frank Meysman met bloemetjes. Green, die slechts twee jaar aan het hoofd stond van de na TUI grootste reisorganisatie van Europa, wordt met onmiddellijke ingang opgevolgd door Peter Fankhauser, een oudgediende bij Thomas Cook en sinds vorig jaar COO of operationeel directeur.

Fankhauser krijgt dan wel een bedrijf in handen dat financieel opnieuw gezond is en competitiever dan voor de komst van Green, hij moet wel starten met een omfloerste winstwaarschuwing. In 2013 steeg de recurrente ebit van Thomas Cook Group nog met 82 procent; dit jaar was dat 43 procent. Voor het boekjaar dat in oktober is gestart, zal de winstgroei lager liggen, zo waarschuwt het bedrijf in een ander persbericht. De nettoschuldpositie zou evenwel verder verbeteren, dit keer met 100 à 150 miljoen pond tegen het einde van het boekjaar, op 30 september 2015.

Tegen die achtergrond kan men zich de vraag stellen of Green niet te vroeg vertrekt. In het communiqué over de resultaten staat immers: 'Ons werk om Thomas Cook te transformeren gaat verder. We zijn nu nog maar twee jaar bezig met onze ingrijpende herstructureringsprogramma's en - hoewel de transformatie al substantiële voordelen bracht - ligt er nog werk op de plank'. Netto zit de groep immers nog altijd in het rood, al daalde het verlies van 213 naar 115 miljoen pond, door het aanpassen van de capaciteit aan de vraag kromp de omzet opnieuw van 9,32 naar 8,59 miljard pond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud