Thomas Cook keldert na nieuwe winstwaarschuwing

Zonnekloppers in de Britse badplaats Brighton. Dat mensen liever in eigen land op reis gingen, deed de Britse touroperator pijn. ©REUTERS

Voor de tweede keer in amper twee maanden verlaagt de Britse touroperator zijn winstprognose. Het aandeel Thomas Cook verliest 30 procent van zijn waarde.

In september had Thomas Cook al gewaarschuwd dat de lange, hete zomer in Noord-Europa de vraag naar pakketreizen had gedrukt, en dat net in de meest rendabele periode van het zomerseizoen. De impact reikte nog verder en woog ook op de interesse voor reizen tijdens het winterseizoen.

Een en ander noopte Thomas Cook ertoe zijn prognose voor de onderliggende bedrijfswinst over het boekjaar 2017-2018 met 13 procent te verlagen tot 280 miljoen pond (315 miljoen euro). Ter vergelijking: in het voorgaande boekjaar 2016-2017 werd nog een bedrijfswinst van 330 miljoen pond behaald.

Nu blijkt dat zelfs 280 miljoen pond te hoog gegrepen is. Twee dagen voor de officiële bekendmaking van de resultaten van het op 30 september besloten boekjaar stuurt de Britse groep een nieuwe waarschuwing uit. Daaruit blijkt dat de bedrijfswinst slechts 250 miljoen pond zal bedragen. Dat is bijna een vijfde minder dan in 2016-2017.

Ontgoochelend jaar

Thomas Cook legt uit dat vooral de verkoop in de Britse thuismarkt ronduit ontgoochelend was. De prachtige zomer deed heel wat Britten voor een (minder dure) vakantie in eigen land kiezen. Om tijdens de zomerperiode niet verkochte reizen toch nog te slijten moest de groep stevige kortingen toekennen. De toenemende concurrentie zette extra druk op de prijzen.

Voorzitter Peter Fankhauser heeft het in het persbericht onverbloemd over ‘een ontgoochelend jaar’.

Het zwakke resultaat heeft ook een direct gevolg voor de aandeelhouders: het dividend over 2017-2018 wordt opgeschort.

Na de eerste winstwaarschuwing in september tuimelde het aandeel een kwart lager. De klap die Thomas Cook vandaag incasseert is nog iets groter: het aandeel duikt zowat 30 procent lager. Concurrent TUI deelt in de klappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n