Thomas Cook koortsachtig op zoek naar 1 miljard euro

Een kantoor van Thomas Cook in Londen. ©AFP

Het bestuur van Thomas Cook houdt spoedoverleg in Londen in een ultieme poging om een faillissement af te wenden.

De spoedvergadering bij de Britse groep, die in zware financiële moeilijkheden verkeert, vindt plaats bij een advocatenkantoor in de Britse hoofdstad. De voornaamste schuldeisers en de Chinese hoofdaandeelhouder Fosun zijn daarbij aanwezig, net als vertegenwoordigers van de Britse regering. De opties voor 's werelds oudste touroperator drogen stilaan op.

Een bron nabij het dossier zei tegenover het Franse persagentschap AFP dat de 200 miljoen pond extra die de groep nodig heeft (bovenop de eerder aangekondigde 900 miljoen pond), niet van nieuwe private investeerders zal komen.  Thomas Cook zou daarom hebben aangeklopt bij de regering.

Indien Thomas Cook  geen oplossing vindt, dreigt het een van de komende dagen failliet te gaan. In dat geval zou er een oplossing moeten worden gezocht voor 600.000 toeristen die wereldwijd met de organisatie op reis zijn. De Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zei zondag dat er een noodplan klaarligt om gestrande Britse reizigers terug te halen. 

We hopen uiteraard dat het bedrijf in continuïteit kan blijven. Maar we zijn voorbereid op elk scenario en staan klaar om de gestrande reizigers te repatriëren.
Dominic Raab
Brits Minister van Buitenlandse Zaken

Onder de toeristen zijn ook meer dan 10.000 Belgen, zo luidde het vrijdag bij Thomas Cook België.

Cook (met ook het merk Neckermann) is in België aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling. 

Intussen meldt de Britse omroep BBC dat reizigers die met Thomas Cook in Tunesië op reis zijn, hun hotel niet mogen verlaten. Het hotel zou de gasten vragen om extra toelages te betalen, omdat gevreesd wordt dat Thomas Cook in wanbetaling gaat. Thomas Cook meldt op Twitter dat het de gedupeerden zal terugbetalen.

Bailout

Thomas Cook is er nog niet in geslaagd om privé-investeerders te vinden om een faillissement te voorkomen. De onderneming praat zondag met geldschieters en schuldeisers over de toekomst. Thomas Cook zou ook hopen op een reddingsoperatie van de Britse overheid. Raab ging niet in op stappen die de overheid mogelijk neemt om de touroperator bij te staan.

Zijn collega-minister Brandon Lewis (Veiligheid) sprak de hoop uit dat onderhandelingen over de toekomst van Thomas Cook zondag tot een goed einde kunnen worden gebracht. Ook Lewis weigerde verder commentaar te geven op welke stappen de regering bereid is te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud