Thomas Cook-top perkte nog snel aansprakelijkheid in

©Tim Dirven

De top van Thomas Cook België heeft net voor het faillissement een statutenwijziging doorgevoerd die zijn aansprakelijkheid inperkt.

De top van Thomas Cook België heeft op vrijdag 20 september, vlak voor het faillissement van het Britse moederbedrijf twee dagen later, de statuten van het bedrijf aangepast aan de nieuwe vennootschapswet die de aansprakelijkheid van de bestuurders inperkt. Dat melden de Mediahuis-kranten dinsdag. 

Normaal wordt de nieuwe vennootschapswet pas op 1 januari 2020 van kracht. Maar Thomas Cook koos in de statutenwijziging expliciet voor de vervroegde invoering ('opt-in'). Terwijl er vroeger geen beperking stond op het bedrag dat bestuurders mogelijk moesten betalen voor door hen gemaakte fouten, bestaat nu een plafond tot 12 miljoen euro, afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Onduidelijkheid over timing

Op woensdag 25 september sprak de rechtbank van Gent het faillissement over drie vennootschappen van Thomas Cook uit, die hoofdzakelijk reizen organiseren. Nadat een doorstart van de reisbureautak mislukt was, ging ook die vennootschap een week later failliet.

Onduidelijk is wanneer de inperking van de aansprakelijkheid inging. De directie legde de statutenwijzigingen voor drie van de vier vennootschappen op 24 september neer op de griffie. Maar de akten verschenen pas op 26 september in het Staatsblad.

Oude bestuursdaden vallen niet onder de oude regels. Hamvraag is dus welke bestuursdaden na de neerlegging van de statutenwijzigingen nog zijn gebeurd. De Belgische curatoren zeiden eerder dat er 'op het laatste moment' nog 5 tot 6 miljoen euro Belgisch geld van Thomas Cook naar de groep ging.

De curatoren voeren momenteel onderhandelingen met mogelijke overnemers van alle of bepaalde onderdelen van Thomas Cook België. Eind deze week zou daar meer duidelijkheid moeten over komen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud