Thomas Cook vecht om winterseizoen door te komen

©EPA

De Britse Neckermann-eigenaar vecht om het winterseizoen te overleven. Het waarschuwt dat er nog meer geld dan verwacht nodig is om de touroperator van de ondergang te redden.

De put bij Thomas Cook  is nog groter dan gedacht, leert een mededeling van de 178-jarige noodlijdende touroperator aan de Londense beurs. De Neckermann-eigenaar heeft van de banken een extra eis binnengekregen: er moet een kredietfaciliteit van 200 miljoen euro komen om het winterseizoen te overleven. Thomas Cook bevestigt zo eerdere berichten in de Britse zakenkrant Financial Times. 

200 miljoen
Krediet
De banken eisen een kredietfaciliteit van 200 miljoen euro.

De faciliteit komt boven op de 900 miljoen pond (1 miljard euro) die nodig is om de balans op te schonen. Bij die herkapitalisatie zal de Chinese grootaandeelhouder Fosun zijn macht betonneren. Thomas Cook voert op dit ogenblik met Fosun en de schuldeisers gesprekken om een broodnodige schuldverlichting af te spreken.

Uitwisoperatie

Thomas Cook waarschuwt de aandeelhouders dat bij die schuldherschikking - waarbij schuldeisers er mee instemmen een deel van hun vorderingen in aandelen om te zetten - de huidige aandeelhouders zo goed als zeker volledig uitgewist worden.

Die uitwisoperatie is al bezig. Het aandeel gaat in Londen nog eens zowat een vijfde lager tot minder dan 4 pence, 98 procent lager dan de ruim 200 pence die aan het begin van het decennium op de bordjes stond. Een vergelijkbaar scenario voltrok zich eerder dit jaar bij de aandeelhouders van Nyrstar

Thomas Cook wordt midscheeps getroffen door de opmars van online platformen als Booking.com, TripAdvisor, Google Flights en Airbnb, die steeds meer reizigers toelaten klassieke tussenpersonen uit te schakelen en zelf prijzen te vergelijken en (vliegtuig)trips te boeken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud