Toerismereus TUI schrapt 8.000 jobs

TUI-topman Friedrich Joussen. ©Peter Steffen/dpa

Hoeveel banen in België sneuvelen, is nog niet duidelijk.

De coronacrisis doet TUI ingrijpen. De touroperator wil het wereldwijd met zowat 8.000 banen minder doen. Door een combinatie van ontslagen en aanwervingen die worden geschrapt wil de groep dat doel bereiken. 

Het is nog niet duidelijk hoeveel banen sneuvelen in ons land waar marktleider TUI 2.300 mensen tewerk stelt. De ingreep helpt de Duits-Britse toerismereus 30 procent kosten te besparen. TUI telt wereldwijd bijna 70.000 werknemers.

De groep zag het resultaat voor belastingen en intresten in het eerste halfjaar (tot eind maart) 828,7 miljoen euro rood kleuren.

Reisseizoen later, maar langer

TUI heeft al zicht op staatssteun, dankzij het steunplan van honderden miljarden euro's dat de Duitse regering midden maart aankondigde voor de Duitse bedrijven. Het gaat onder meer om leningen. Maar TUI zegt dat die leningen op heel korte tijd terugbetaald moeten worden. Vandaar de besparingsronde.

TUI zegt dat reizen in de zomer mogelijk moet zijn, als er duidelijke regels zijn over bijvoorbeeld hygiëne. 'Het seizoen start later, maar kan daarom ook langer duren', zegt CEO Friedrich Joussen. 

De Europese Commissie heeft een aantal richtlijnen opgesteld om de zomervakantie deels te redden. Afstand houden en tracing worden de norm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud