Tripadvisor zet kwart van personeel op straat

Tripadvisor werd 20 jaar geleden opgericht. ©Bloomberg

Het reisplatform Tripadvisor moet 900 mensen ontslaan nu het wereldwijde toerisme is teruggevallen door de Covid-19 pandemie.

Door het coronavirus zijn er sterke beperkingen op buitenlandse reizen, horecabezoeken en toeristische uitstappen en in heel wat landen mogen mensen hun huis niet uit. De grootste reiswebsite ter wereld met normaal 463 miljoen bezoekers per maand voelt de terugval hard. Tripadvisor trok in maart al zijn verwachtingen in, en gaat nu in besparingsmodus.

'Dit zijn de moeilijkste besparingen die ik ooit heb moeten doorvoeren', verklaarde CEO Steve Kaufer. Hij noemde de pandemie 'ronduit surrealistisch'.

600 mensen in de VS en 300 elders krijgen hun ontslagbrief. De overige werknemers moeten een inlevering van 20 procent slikken. Vanaf juni moeten ze verplicht drie maanden in een viervijfderegime werken.

Ik zie af van mijn salaris voor de rest van het jaar 2020.
Steve Kaufer
CEO en medeoprichter Tripadvisor

Kaufer, een van de oprichters van Tripadvisor 20 jaar geleden, doet zelf zijn duit in het zakje. Hij ziet af van zijn salaris voor de rest van het jaar.

Vorige maand haalde Tripadvisors hoofdaandeelhouder, de holding Liberty Tripadvisor  die eerder van de kabel- en mediagroep Liberty werd afgesplitst, 325 miljoen dollar op bij het New Yorkse fonds Centares.

Overleven

Over de precieze impact van de pandemie wil Kaufer zich nog niet uitspreken. Maar hij gelooft wel dat zijn bedrijf de storm kan overleven. 'Ik heb er vertrouwen in dat ons bedrijf en de sector zullen herstellen.

Sectorgenoten kregen ook al zware klappen. De boekingssite Expedia zag haar kredietrating zakken, de sectorgenoot Booking Holdings, het bedrijf achter Booking.com, heeft staatssteun gevraagd en het verhuurplatform Airbnb ziet waarschijnlijk de langverwachte beursgang in het water vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud