TUI rekent op heropleving toerisme komende zomer

Toeristen op Schiphol op weg naar Rhodos. ©Photo News

De Duitse reisorganisatie TUI noteert de jongste weken een toenemend aantal boekingen en hoopt in de zomer het herstel van een dramatisch coronajaar in te zetten.

TUI, de grootste reisorganisatie ter wereld, zit volop in de coronastorm. In de eerste helft van het boekjaar, tussen oktober 2020 en maart 2021, boekte de groep een operationeel verlies van 1,5 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg dat verlies nog 815 miljoen euro. De omzet zakte in die periode met 89 procent naar 716 miljoen euro.

'Maar de vooruitzichten voor de eerste zomermaanden stemmen optimistisch', meldde CEO Fritz Joussen woensdag, hoewel het aantal zomerboekingen terugviel van 2,8 miljoen naar 2,6 miljoen. Het aantal boekingen in België en Duitsland zit in de lift. En hoewel ook in het Verenigd Koninkrijk de reislust toeneemt, hebben veel Britten hun reis uitgesteld of verplaatst. Ze moeten vanaf 17 mei niet meer in quarantaine bij hun terugkeer uit twaalf 'veilige landen'. Maar veel van die landen zijn nog niet open voor internationaal toerisme.

Ik maak me sterk dat we in ons vierde kwartaal, de zomermaanden, winst boeken.
Fritz Joussen
CEO TUI

Het aantal boekingen ligt nog altijd 69 procent lager dan in het precoronajaar 2019. Ondanks de onzekerheid over een aantal bestemmingen houdt TUI vast aan het plan om in de zomer op 75 procent van de capaciteit van 2019 te vliegen. De gemiddelde prijs voor een boeking nam met 22 procent toe, omdat veel meer pakket- en all-inreizen werden geboekt.

Schuldenkrater

De pandemie heeft een schuldenkrater geslagen bij TUI. Eind maart bedroeg de nettoschuld 6,8 miljard euro. De Duitse regering stak de groep sinds de uitbraak van de coronacrisis in drie schijven een lening toe van samen 4 miljard euro. Begin april haalde het bedrijf ook nog eens 350 miljoen op door de uitgifte van converteerbare obligaties, een bedrag dat nog kan oplopen tot 400 miljoen.

'Wegens de onvoorspelbaarheid van het coronavirus is het moeilijk voorspellingen te doen op de korte termijn', zei Joussen. 'Toch hopen we heel binnenkort voldoende cashneutraal te zijn (als het bedrijf voldoende cash genereert om zijn uitgaven te dekken, red.). Ik maak me sterk dat we in ons vierde kwartaal winst boeken.' Dat vierde kwartaal is het zomerkwartaal, dat afloopt in september.

België

Ook TUI Belgium leeft op zomerse hoop. Vorige week lag het aantal boekingen voor het eerst in lange tijd hoger (+14%) dan op hetzelfde moment in 2019. 'Vooral reizen naar Spaanse bestemmingen als Mallorca, Ibiza, Alicante en de Canarische Eilanden zijn populair. Ook Griekenland, met Rhodos, Kos, Korfoe, Zakynthos en Lesbos, ontvangt vanaf deze week Belgische toeristen.' Het reisverbod in België werd na de paasvakantie opgeheven. Niet-essentiële reizen blijven wel afgeraden. Wie terugkeert uit een rode zone, moet nog altijd twee testen laten afnemen en zeven dagen in quarantaine gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud