Advertentie

TUI Travel trekt winstverwachting op

©AFP

TUI Travel Plc verhoogt zijn winstverwachting voor het pas beëindigde boekjaar. Door de lage roebel wordt het aanbod voor Russische toeristen met 30 procent teruggeschroefd.

Het boekjaar van Europa's grootste touroperator loopt tot 30 september, definitieve cijfers komen er pas op 4 december, maar CEO Peter Long kondigt nu al een winststijging met minstens 9 procent aan. Tot nog toe ging TUI Travel Plc  uit van een aangroei van het resultaat met 7 à 10 procent. Het gaat wel over de operationele winst zonder uitzonderlijke elementen, op vergelijkbare basis en exclusief wisselkoerseffecten.

De beter dan verwachte resultaten zijn vooral te danken aan sterke prestaties in de twee grootste markten van de groep, de Britse en de Duitse. In het VK bleef het aantal boekingen constant, maar de gemiddelde reis werd 1 procent duurder verkocht. In Duitsland werden liefst 9 procent meer reizen verkocht en lagen ook de marges hoger. Voor het winterseizoen, dat in november start, liggen de boekingen 2 procent voor op die van vorig jaar.

De spanningen met Rusland en de dalende roebel doen de groep geen deugd. Wegens de 'uitdagende marktomstandigheden in Oekraïne en Rusland hebben we een provisie geboekt van 27 miljoen pond bij onze joint venture daar', aldus een persbericht. Het aanbod van reizen voor Russische klanten wordt met 30 procent ingekrompen omdat de lage roebel reizen naar het buitenland duurder maakt voor Russen.

In ons land is TUI actief via Jetair, een volle dochter van de Brits-Duitse groep. Over Jetair worden geen aparte cijfers gegeven, wel over de regio waartoe ons land behoort samen met Oostenrijk, Nederland, Polen en Zwitserland. Die regio zag het bijna afgesloten zomerseizoen zijn omzet stijgen met 2 procent en het aantal klanten met 1 procent. Probleemland Frankrijk kon zijn reizen 3 procent duurder verkopen dankzij een drastische daling van het aanbod.

TUI Travel Plc is zelf voor meer dan de helft in handen van het Duitse TUI AG. Een fusie tussen de twee is in de maak omdat TUI AG, na de verkoop van Hapag Lloyd enkel nog de reisgroep in portefeuille heeft.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud