Advertentie

Tweede verliesjaar op rij voor Club Med

Een Club Med-vakantiedorp op Mauritius ©Club Med

Club Méditerranée, de Franse uitbater van luxueuze vakantiedorpen, schrijft voor het tweede jaar op rij rode cijfers. De operationele rendabiliteit bleef echter op peil en volgend boekjaar zou weer winst moeten opleveren.

Club Med  zag in het gebroken boekjaar 2013/2014 de omzet 3 procent dalen tot 1,44 miljard euro. De afname is grotendeels te wijten aan ongunstige wisselkoersen. Wordt die factor er uit gefilterd, dan bedroeg de daling slechts 1,2 procent. De daling komt helemaal voor rekening van de regio Europa-Afrika (-1,5%), waar de twee belangrijkste markten – Frankrijk en België – zwakker presteerden en ook de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn tol eiste. Azië (+2,2%) en Amerika (+6,7%) konden daarentegen groeicijfers voorleggen.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) bleef constant op 118 miljoen euro. De ebitda-marge (ebitda op omzet) verbeterde van 8,4 tot 8,6 procent. Dat wijst volgens CEO Henri Giscard d’Estaing op ‘het weerstandsniveau van het businessmodel van Club Med in een context van economische crisis in Europa’.

Dat Club Med opnieuw een nettoverlies van 9 miljoen euro lijdt, komt door uitzonderlijke elementen. Het gaat onder meer om 13 miljoen euro kosten voor de sluiting van vakantiedorpen.

In het lopende gebroken boekjaar, dat 1 november op begon, zouden de sluitingskosten echter beperkt zijn en zouden ook de rentelasten moeten afnemen. Daardoor hoopt Club Med weer een positief resultaat te kunnen voorleggen.

Club Med maakt al maanden het voorwerp uit van een verhitte overnamestrijd, met als voornaamste spelers de Italiaanse zakenman Andrea Bononi en het Chinese conglomeraat Fosun.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud