Advertentie

Verkeerde krokus vergalt winter ABTO

©Marcel van den Bergh/Hollandse Hoogte

De Belgische touroperators verloren deze zomer terrein, maar ook de winter (-11,4%) kondigt zich voorlopig slecht aan. Dat heeft veel te maken met de slechte timing van de krokusvakantie, zegt ABTO-voorzitter Claude Pérignon.

Tot einde november verkochten de ABTO-leden 368.334 vakanties voor het winterseizoen, alle segmenten gaan er op achteruit. De vliegvakanties zakken met 6,5 procent, vooral door de aanhoudende malaise in Egypte een zonzekere bestemming bij uitstek (-58%). Maar de autovakanties (-16%) en de skivakanties (-12%) boeren ook stevig achteruit.

Wat de skivakanties betreft noemt ABTO-voorzitter Pérignon vooral een ongelukkig geplande krokusvakantie als schuldige. 'Vorig jaar viel die in het laagseizoen omdat ze niet op hetzelfde ogenblik plaatsvond als de schoolvakanties in Frankrijk, het aanbod was daardoor ruim en de prijzen interessant'.

Dit jaar vallen de Frans en Belgische schoolvakanties wel samen. 'We hebben de bevoegde ministers al herhaaldelijk gevraagd om er voor te zorgen dat onze krokusvakantie niet meer samenvalt met de Franse'. Tevergeefs. 'Nochtans zouden zowel de consument als de sector ermee gebaat zijn', aldus Pérignon.

Maar het probleem ligt toch dieper, want na de zomer gaan ook deze winter de citytrips geboekt bij touroperators verder de dieperik in. De boekingsachterstand einde november bedroeg al 18 procent met een pandoering voor marktleiders Parijs (-26%) en Londen (-17%). In de top tien gaat vooral Budapest (+28%) er op vooruit.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud