Vragen over doorsluizen 5 à 6 miljoen euro uit Thomas Cook België

De curatoren van Thomas Cook België stellen zich vragen over het doorsluizen van 5 tot 6 miljoen euro naar het Verenigd Koninkrijk. ©Photo News

De curatoren willen laten onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het doorsluizen van 5 à 6 miljoen euro naar het Verenigd Koninkrijk. Dat bericht De Standaard.

'Er is op het laatste moment nog 5 tot 6 miljoen euro van Thomas Cook België naar het Verenigd Koninkrijk verstuurd. Het geld voor de doorstart van de Belgische activiteiten was daarmee weg.' Dat zegt Hans De Meyer, namens de curatoren van Thomas Cook België, donderdag in De Standaard. 'We willen weten wie daar het initiatief toe nam. De vraag is al aan de bestuurders gesteld.'

De Belgische vennootschappen van Thomas Cook zaten in een 'cashpool' met de rest van de groep. De idee was dat als een filiaal tijdelijk geld te kort had en een andere entiteit geld op overschot, het eerste niet nodeloos geld moest lenen maar op de groepspot kon terugvallen. De Belgische wetgeving verbiedt zo'n cashpooling in principe niet, maar ongelimiteerd geld versassen kan ook niet.

Schuldeisers

De cashpooling werd een tot twee dagen na het faillissement in het Verenigd Koninkrijk stopgezet, maar intussen was het geld al weg. Met die 5 à 6 miljoen euro in kas had Thomas Cook tijd gehad om voort te werken onder het statuut van bescherming tegen schuldeisers en had het met kandidaat-investeerders kunnen praten over een doorstart. Nu kon Thomas Cook België niet anders dan het faillissement aanvragen. Pogingen in het afgelopen weekend om investeerders te strikken, draaiden op niets uit. Alles bij elkaar sneuvelen door de ondergang van Thomas Cook België 575 banen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud