2014 keerpunt in stiptheid treinen

Vooral in december werd het treinverkeer geteisterd door stakingen ©BELGA

Sporen op het Belgische net was een stuk stipter dan in 2013. Toch arriveerde nog meer dan één trein op tien te laat.

Volgens de statistieken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel arriveerden vorig jaar 88,2 procent van alle passagierstreinen op tijd op hun eindbestemming of met een vertraging van maximum zes minuten. Want dat is de marge die NMBS & Co zich permitteren, iets wat de meeste Europese spoorwegen trouwens doen. In 2013 lag dat cijfer slechts op 85,6 procent. De eindscore van het voorbije jaar had nog iets beter kunnen zijn, maar het spoor werd vooral in december geteisterd door verschillende vakbondsacties.

De 'schuld' voor de vertragingen lag in ruim een derde van de gevallen (36,4%) bij de NMBS, veruit de belangrijkste operator op het Belgische spoornet, van kortbij gevolgd door 'derden' (34,7%): onder die noemer zitten zowel zelfmoorden, als stakingen en uitzonderlijke weersomstandigheden en bouwwerven. Infrabel moest zich in ruim een kwart van de gevallen (25,8%) op de borst kloppen en dan gaat het onder meer over gebroken bovenleidingen of gestolen koperen leidingen.

Vorig jaar werden ook opvallend veel treinen afgeschaft, met name 30.508 of 2,4 procent van het totaal. Dat is een pak meer dan de 20.580 een jaar eerder. Vaak was de oorzaak defect rollend materieel - de NMBS sukkelt nog altijd met de Desiro's van Siemens - maar ook het toenemend aantal zelfmoorden én natuurlijk de vakbondsacties waren de boosdoeners. Niet onbelangrijk: de afgeschafte treinen zitten niet in het eerder genoemde stiptheidscijfer dat dus de facto minder goed is dan die 88,2 procent.

Het valt nu af te wachten welke impact het midden december ingevoerde nieuwe transportplan heeft op de stiptheid. De vorige CEO van de NMBS, Marc Descheemaecker, beloofde in zijn afscheidsinterview einde 2013 dat de vertragingen drastisch zouden dalen eens die nieuwe dienstregeling op toerental zou zijn. Zijn opvolger Jo Cornu maakte van de verbetering van de stiptheid één van zijn topprioriteiten. Op dat vlak heeft hij alvast gescoord, al blijft er nog een hele weg af te leggen.

December 2014 was overigens de éérste maand in één jaar tijd dat de stiptheid er weer op achteruitging.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud