Advertentie

260 jobs bedreigd bij IT-dochter Infrabel

Spoornetbeheerder Infrabel wil geen geld meer stoppen in Syntigo ©Photo News

Syntigo, de IT-dochter van spoornetbeheerder Infrabel, gaat in vereffening. Infrabel wou er geen geld meer in stoppen. 260 mensen dreigen hun job te verliezen.

Syntigo was aanvankelijk een onderdeel van de NMBS Holding. Maar na de herstructurering van het spoor en de afschaffing van de Holding, ging het IT-bedrijf over naar Infrabel. Syntigo is gespecialiseerd in het aanbieden van informatica- en telecomdiensten.

Dat gebeurt via twee bedrijven: B-Telecom (commercialisatie van optische vezels en telecom) en B-Excellence (ict). Zo beheert Syntgo meer dan duizenden kilometer glasvezel, het voormalige Scarlet-netwerk.

Omdat we zelf moeten besparen, zijn we niet op de vraag tot herkapitalisatie van Syntigo ingegaan.
Frédéric Petit
woordvoerder Infrabel

B-Telecom is al jaren verlieslatend. Syntigo had Infrabel om een herkapitalisatie gevraagd van 33 miljoen euro om de liquiditeitsbehoeftes op korte termijn het hoofd te bieden. Zonder vers kapitaal was Syntigo niet levensvatbaar. Maar Infrabel heeft dat geweigerd. 'We hebben het dossier bestudeerd’, zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel, 'maar omdat we zelf minder werkingsmiddelen krijgen en in de toekomst moeten besparen, hebben we beslist om ons te concentreren op onze kernactiviteit: het beheer en het onderhoud van het spoornetwerk. We zijn dus niet op de vraag tot herkapitalisatie van Syntigo ingegaan’.

Syntigo besliste gisteren op een buitengewone ondernemingsraad om het bedrijf op termijn te vereffenen. Voor de ongeveer 260 werknemers wordt volgens de wet Renault een informatie- en consultatiefase opgestart. Mogelijk wordt een deel van het personeel door Infrabel gerecupereerd, maar dat is absoluut niet zeker. Een deel van Syntigo is vast spoorpersoneel, een deel is contractueel.

Infrabel heeft Syntigo wel gevraagd om alle mogelijke pistes te bekijken om zijn activiteiten voort te zetten. Maar als er geen koper of investeerder komt opdagen, lijkt het bedrijf ten dode opgeschreven. Syntigo boekte vorig jaar een omzet van meer dan 84 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud