27.000 treinreizigers getroffen door megawerken aan Brussel-Zuid

©BELGA

Tienduizenden Belgen die met een piekuurtrein naar Brussel pendelen, voelen deze herfst de impact van de grootschalige werken aan het spoor.

De werkzaamheden aan de seininrichting van Brussel-Zuid hebben van midden oktober tot midden november gevolgen voor ongeveer 27.000 reizigers die gebruikmaken van de piekuurtreinen. Dat maakten de spoorbedrijven NMBS en Infrabel dinsdag bekend bij de voorstelling van het alternatieve vervoersplan voor die werken.

12
Geschrapte treinen
In totaal worden 12 piekuurtreinen (van en naar Landen/Tienen/Leuven, Ans/Luik, Kortrijk/Denderleeuw, Gent/Aalst en Dendermonde) geschrapt.

Infrabel moderniseert van 14 oktober tot 12 november de seininrichting aan de zuidkant van het station Brussel-Zuid. Door de werkzaamheden is de capaciteit van de hele Brusselse Noord-Zuidverbinding beperkt, waardoor tijdens de piekuren niet alle treinen door de verbinding gestuurd kunnen worden.

Schrappingen

In totaal worden 12 piekuurtreinen (van en naar Landen/Tienen/Leuven, Ans/Luik, Kortrijk/Denderleeuw, Gent/Aalst en Dendermonde) geschrapt. Die afschaffingen hebben gevolgen voor 6.000 reizigers.

Daarnaast wordt ook het traject van 35 piekuurtreinen beperkt of omgeleid naar de stations Jette, Schuman, Brussel-West en Merode. De NMBS-abonnees kunnen online een kaart aanvragen die hen in die periode gratis toegang geeft tot het MIVB-netwerk.

Tijdens de verlengde weekends van 1 en 9 november rijden er voorts geen treinen tussen Brussel-Zuid en Halle. Er rijden dan wel nog treinen in de Noord-Zuidas, al wordt het aantal treinen in beide richtingen beperkt tot zes per uur.

Ruzie

De NMBS en Infrabel voerden zware onderhandelingen over het alternatieve vervoersplan. Volgens de NMBS maakte de netbeheerder pas in juli duidelijk hoe groot de impact van de renovatiewerken zou zijn, meldde De Tijd eind juli. De NMBS vreesde dat Infrabel 100 piekuurtreinen per dag wilde afschaffen. Dat aantal is de voorbije weken fors gedaald. 

Door de Noord-Zuidas rijden 1.200 treinen per dag. 300 daarvan rijden in de piek door de smalle koker. 100 van de meer dan 400 P-treinen die de NMBS elke dag inlegt, rijden door Brussel. Elke dag nemen 68.000 reizigers de bewuste treinen naar Brussel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud