ACOD: 'Staking bij De Lijn in heel Vlaanderen morgen niet te vermijden'

Een man wacht op de bus in Tienen. ©BELGA

De verzoeningsvergadering tussen de directie van De Lijn en de vakbonden is mislukt. De ACOD staakt woensdag in heel Vlaanderen. De christelijke vakbond neemt niet deel aan de actie.

Het sociaal conflict bij De Lijn is nog niet voorbij. De socialistische vakbond kondigde aan dat hij woensdag in heel Vlaanderen staakt. 'Dat is niet meer te vermijden', zei federaal ACOD-secretaris Rita Coeck dinsdag, nadat een verzoeningsvergadering bij de openbaarvervoermaatschappij mislukt was.

De liberale vakbond wil eerst zijn achterban raadplegen. De christelijke vakbond steunt de staking bij De Lijn niet langer en pleit voor verder overleg. 

De directie hoopte dinsdag met een verzoeningsvergadering de angel uit het sociaal conflict te halen dat Vlaams-Brabant al acht dagen teistert. Ze wou een aantal zaken uit het voorstel dat de vakbonden donderdag verwierpen verduidelijken, maar ving opnieuw bot.

Acht dagen staking

Volgens Coeck is het de schuld van de directie dat het overleg mislukte. 'Na de acties van de voorbije dagen hadden we gehoopt dat de directie met voorstellen over de brug zou komen. In plaats daarvan heeft ze ons alles nog eens laten uitleggen waarbij we tevergeefs heel pragmatische oplossingen aangereikt hebben die De Lijn geen geld kosten', zegt ze.

De ACOD had eerder al aangekondigd dat ze woensdag in heel Vlaanderen zou staken als de verzoeningsvergadering mislukte.

Het busverkeer van De Lijn in Vlaams-Brabant is al acht dagen verstoord door een staking van een deel van de buschauffeurs. Ze protesteren tegen tal van problemen, waaronder het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters, het niet-toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie en de mank lopende organisatie van de technische diensten.

Ook dinsdag was er hinder, al was die minder groot dan vorige week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n