Advertentie

Audit maakt brandhout van top NMBS-dochter

De drie NMBS-dochters Eurostation, Eurogare en Euro Immo Star houden zich bezig met de ontwikkeling van stations en vastgoed in stationsbuurten. ©Photo News

De Tijd vernam dat de audit van het consultancykantoor EY bijzonder hard is voor de toplui die zich bezighouden met het vastgoed van de NMBS.

Het gaat om Vincent Bourlard (topman van het vastgoedfiliaal Eurogare), Herwig Persoons (de onlangs ontslagen CEO van de vastgoeddochter Eurostation) en Jean-Claude Fontinoy (voorzitter van Eurogare en van de raad van bestuur van de NMBS).

Het oordeel zou in de eerste plaats vernietigend zijn voor Persoons en Bourlard. ‘Er is sprake van zware feiten, die neigen naar belangenvermenging’, is te horen in regeringskringen. Er is ook kritiek op Fontinoy, maar die zou veel beter uit de audit komen dan de andere twee. ‘Er worden vooral vraagtekens geplaatst bij de hoge onkostennota’s die hij indiende en andere uitgaven die hij in zijn functie deed, onder meer vervoerskosten en hotel- en restaurantrekeningen’, is te horen.

De audit kwam er na aanzwellende kritiek op de activiteiten van de vastgoeddochters, vooral de buitenlandse deals. De werking van de vastgoedfilialen leidde tot een oorlog tussen NMBS-topman Jo Cornu en zijn voorzitter Fontinoy. Cornu ergerde zich aan de bemoeienissen in de vastgoeddossiers door Fontinoy, van wie bekend is dat hij goede banden onderhoudt met de vastgoedsector.

EY kreeg van het auditcomité van de NMBS de opdracht om de financiële stromen bij Eurostation, Eurogare en Euro Immo Star in de voorbije vijf jaar in kaart te brengen. Die drie NMBS-dochters houden zich bezig met de ontwikkeling van stations en vastgoed in stationsbuurten.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en NMBS-topman Cornu krijgen vandaag de conclusies van een doorlichting van de filialen.

Persoons, van sp.a-signatuur, werd in maart ontslagen als topman van Eurostation. Dat gebeurde op aansturen van Cornu, die vragen had bij de hoge commissielonen die afgesproken waren met lokale partners voor een stationsproject in India. Bourlard, met PS-etiket, is nog op post als CEO van Eurogare, de Waalse tegenhanger van Eurostation, en is directeur stations bij de NMBS.

Het kabinet-Galant wenste geen commentaar te geven. ‘Wij reageren niet op een rapport dat we nog moeten inkijken.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud