Benoît Gilson is nieuwe chef van spoornetbeheerder Infrabel

De nieuwe Infrabel-topman Benoît Gilson is een vertrouweling van de vorige topman Luc Lallemand. ©Photo News

Strategiedirecteur Benoît Gilson schuift door naar het hoofd van Infrabel. Dat staat in voor het beheer van de sporen, waar de NMBS het passagiersvervoer doet.

Gilson vervangt CEO ad interim Ann Billiau. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Billiau verving sinds 1 maart oudgediende Luc Lallemand, een gewezen kabinetschef van Laurette Onkelinx (PS), die naar de Franse spoorwegen trok. Lallemand was na 15 jaar bij Infrabel uitgegroeid tot het financiële en operationele geheugen van het spoor. Bij het vervoersbedrijf NMBS was er de voorbije jaren meer verloop.

Van moeten

De benoeming was van moeten. Billiau had laten weten dat ze ten laatste op 31 juli vertrok. Ze schreef in haar ontslagbrief dat Infrabel nood heeft aan een echte CEO om de vele financiële en operationele uitdagingen aan te gaan. Zowel Infrabel als NMBS wachten al jaren op een nieuwe beheersovereenkomst met de overheid, de operationele en financiële handleiding voor alle strategische beslissingen. Bovendien is er de impact van de coronacrisis, waardoor Infrabel dit jaar zeker 70 miljoen euro aan inkomsten misloopt.

De regering past nu een truukje toe om daaraan tegemoet te komen. Gilson wordt dan wel benoemd met volle bevoegdheid, maar hij wordt meteen weer ontslagen op de dag dat een nieuwe regering aantreedt. Die kan dan beslissen Gilson aan te houden of een andere baas benoemen.

Gilson wordt dan wel benoemd met volle bevoegdheid, maar hij wordt meteen weer ontslagen op de dag dat een nieuwe regering aantreedt.

Die wat aparte methode moet ook vermijden dat een brede benoemingscarrousel over posten moet worden opgestart. Bij volle benoeming van Gilson voor onbepaalde duur zou een stoelendans zijn begonnen over posten bij onder meer de luchtverkeersleider Skeyes, de investeringsmaatschappij FPIM en de Europese Investeringsbank. Er staan ook nieuwe benoemingen op stapel bij Bpost en de Nationale Loterij.

Vertrouweling

Gilson geldt als een vertrouweling van Lallemand. De headhunter Odgers Berndtson had een shortlist van drie namen doorgespeeld aan federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). De eerste kandidaat naast Gilson was Michaël Vanloubbeeck, ex-NMBS, ex-kabinetschef van Bellot en vandaag financieel directeur bij de federale investeringsmaatschappij FPIM.

Nummer drie was Laurent Jossart, ex-baas van de luchthaven van Charleroi en tot 30 juni CEO van de Luxemburgse luchtvaartmaatschappij Luxair. Er werd gefluisterd dat Bellot een voorkeur had voor Vanloubbeeck, om zo de macht van MR bij het spoor te verankeren. Maar Gilson wist zich volgens insiders zegezeker na een uitstekend assessment.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud