BlaBlaCar gaat strijd met Flixbus aan

BlaBlaCar doet een bod op OuiBus. ©BELGAIMAGE

Met de overname van Ouibus stort het carpoolplatform BlaBlaCar zich op de boomende markt van het Europese langeafstandsvervoer per bus.

Het Franse BlaBlaCar wil Ouibus, de busfirma van de Franse spoorwegen (SNCF), volledig overnemen. Dat maakten beide bedrijven maandagavond bekend, zonder een overnamebedrag te noemen. 

Het populaire BlaBlaCar wil zich door de overname omvormen tot een aanbieder van alle vormen van gedeelde mobiliteit. Daarom kondigde het gisteren aan 101 miljoen euro vers kapitaal op te halen. Behalve de bestaande aandeelhouders tekenen ook de Franse spoorwegen daarop in. 

'Enkele jaren geleden konden we BlaBlaCar zien als een vijand van de TGV omdat het ermee concurreert op de lange afstand', zegt SNCF-verantwoordelijke Rachel Picard aan het persbureau AFP. 'Vandaag hebben we een gemeenschappelijke vijand, de individuele auto.'

'Enorm veel autodelers nemen ook de bus en omgekeerd', stelt Nicolas Brusson, medeoprichter en CEO van BlaBlaCar. 'We zien een sterke complementariteit.'

Flixbus

Enkele jaren geleden konden we BlaBlaCar zien als een vijand van de TGV omdat ze concurreren op de lange afstand. Vandaag hebben we een gemeenschappelijke vijand: de individuele auto.
Rachel Picard
Verantwoordelijke SNCF

De Franse spoormaatschappij richtte Ouibus in 2012 op onder de naam iDBUS. Het bedrijf is de grootste speler op de Franse busmarkt, maar maakt al sinds zijn oprichting verlies. Vorig jaar ging Ouibus 36 miljoen euro in het rood.

De Fransen kijken aan tegen de zware concurrentie van FlixBus. Het Duitse bedrijf, opgericht in 2011, maakte busreizen in recordtijd weer populair. Vooral jongeren vallen voor de spotgoedkope tickets en het draadloos internet op de groene bussen.

In 2015 zakte FlixBus ook naar Frankrijk af. Toenmalig minister van Economie Emmanuel Macron liberaliseerde de Franse busmarkt, wat autocars in Frankrijk de bijnaam 'les cars Macron' opleverde.

De bussen van Ouibus doen intussen 300 steden in Frankrijk en 21 Europese landen aan. In België stopt Ouibus aan Brussel-Zuid.

Concurrentie

De komst van BlaBlarCar moet Ouibus beter wapenen tegen de grote Duitse concurrent. Door zijn snelle opmars slokte FlixBus de voorbije jaren bijna alle anders spelers op, zoals het Duitse MeinFernbus en het Schotse Megabus. Pionier Eurolines en Ouibus bleven over als weinige concurrenten. 

Reizigers zullen op de website oui.sncf zowel ritten met de trein, de bus als de carpoolauto kunnen boeken. De naam Ouibus verdwijnt binnenkort. Het bedrijf, dat vandaag zelf de bussen uitbaat, wil die taak zo snel mogelijk uitbesteden aan franchisers en onderaannemers. Ook FlixBus laat zijn ritten uitvoeren door onderaannemers, zoals Staf Cars in België.

BlaBlaCar, opgericht in 2006, telt 60 miljoen leden in 22 landen, waaronder België. Het bedrijf fikst elk kwartaal het vervoer van 18 miljoen reizigers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud