Bouwbedrijf dreigt met claim van meer dan 100 miljoen tegen De Lijn

©Mediafin

Het Nederlandse bouwbedrijf BAM dreigt met een claim van meer dan 100 miljoen euro tegen De Lijn. De aanleiding is een aanslepend conflict over de vertraagde werken op de Antwerpse Leien.

De Antwerpse binnenstad is al jaren één grote werf. Dat komt door het infrastructuurproject Noorderlijn, ook bekend onder de naam Brabo2. Het project maakt het noorden van Antwerpen beter bereikbaar met een nieuwe tramlijn, maar omvat ook de heraanleg en de ondertunneling van de Leien en de renovatie van het Operaplein en de Franklin Rooseveltplaats.

De drie opdrachtgevers van Noorderlijn (De Lijn, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en de Stad Antwerpen) gunden het contract ter waarde van 200 miljoen euro in 2015 aan de nv TramContractors. Dat aannemersconsortium is een samenwerking van het Nederlandse bouwbedrijf Koninklijke BAM Groep en Cofely Fabricom, een onderdeel van het energiebedrijf Engie.

©Mediafin

De werken gingen in 2016 van start via een DBFM-contract. Daarbij draagt TramContractors de verantwoordelijkheid over het ontwerp (Design), de bouw (Build), de prefinanciering (Finance) en het onderhoud (Maintenance) van het project.

Vertraging

Maar al sinds het begin twisten beide partijen over de invulling van het begrip 'Design'. Terwijl de overheden TramContractors verantwoordelijk achten voor het volledige ontwerp van de werken, vindt het consortium dat de opdrachtgever wel het basisontwerp met de architect moest opstellen. Omdat het ontwerp uiteindelijk niet goed gebeurde, ontstonden problemen bij de uitvoering van de werken.

150 miljoen
Claim
Er circuleren voor de claim bedragen van 120 tot 150 miljoen euro.

TramContractors wil nu de bijkomende kosten recupereren van De Lijn, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en de Stad Antwerpen. Het consortium dreigt ermee een monsterclaim in te dienen tegen zijn opdrachtgevers, vernam De Tijd. Er circuleren bedragen van 120 tot 150 miljoen euro.

'Pure powerplay'

Volgens verschillende bronnen heeft het consortium nog geen dagvaarding gestuurd om de claim te bekrachtigen. Waarnemers omschrijven de houding van de Koninklijke BAM Groep dan ook als 'pure powerplay' en 'blufpoker' om financieel het onderste uit de kan te halen.

We zullen het melden als er iets te melden valt.
Koen Kennis
Antwerps schepen van Mobiliteit (N-VA)
Zo raakte in februari bekend dat de werken op en onder het Operaplein vertraging hadden opgelopen. Dat kwam naar verluidt omdat de aannemer ondergronds op onvoorziene obstakels was gestoten. Het einde van het project, normaal gepland in 2019, werd daardoor bijna een jaar uitgesteld.De betrokken partijen willen weinig kwijt over het delicate conflict. 'De gesprekken zijn lopende om het project zo goed mogelijk af te werken', zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). 'We zijn in voortdurend overleg met de betrokken partijen', klinkt het bij De Lijn. 'Na 70 procent van de werken te hebben afgerond, staan we met de opdrachtgevers in overleg over de verdere afronding, onder meer over de kosten en het tijdspad', zegt Arno Pronk, woordvoerder van de Koninklijke BAM.

Of het conflict tot verder uitstel van de werken leidt, is onduidelijk. 'We zullen het melden als er iets te melden valt', zegt Kennis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud