Cargoschip verliest 270 containers nabij Waddeneilanden

Mensen sprokkelen spullen uit de overboord- en stukgeslagen containers bij elkaar. ©Nederlandse Freelancers

De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers. Een deel van de goederen spoelde aan op de Waddeneilanden.

In de nacht van dinsdag op woensdag verloor het containerschip MSC Zoe 270 containers in de wateren boven het Duitse eiland Borkum, een van de Waddeneilanden. Het schip kan ongeveer 19.000 containers vervoeren. 

Er zijn al achttien containers gelokaliseerd: drie zijn gestrand op Vlieland, vier op Terschelling. De rest zwerft tussen Ameland en Schiermonnikoog. De lading van de containers bestaat uit Ikea-meubels, speelgoed, tv's, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes. De kustwacht raadt af containers aan te raken, maar dat houdt de mensen niet tegen. 

In drie van de overboord geslagen containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Dat meldt de Nederlandse kustwacht. Het is nog niet duidelijk of die drie containers al aangespoeld zijn. Het is ook niet bekend hoe gevaarlijk het organisch peroxide precies is. 'Het kan gaan om een van de twee soorten: de ene ontvlamt bij 50 graden boven nul, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt', zegt een woordvoerder van de kustwacht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect