Concurrent Uber wil tot 2 miljard ophalen met beursgang

©REUTERS

De taxi- en autodeeldienst Lyft start maandag de roadshow voor zijn beursgang. Het wordt meteen een testcase voor een hele reeks IPO’s van digitale platformen.

Lyft is voorlopig alleen actief in de VS en Canada, maar haalt daar wel een groot marktaandeel. In de VS claimt het bedrijf nu 39 procent van de markt en verkleint het de kloof met de marktleider Uber. Beide bedrijven zijn wel verlieslatend.

Met een prijs per aandeel van 62 à 68 dollar hoopt Lyft tegen eind volgende week op Wall Street te noteren. Het bedrijf wil volgens ingewijden maximaal 2 miljard dollar vers geld op halen. Dat is een pak meer dan een eerder geciteerd bedrag van 100 miljoen.

De operatie zal met veel aandacht gevolgd worden door de zakenbanken en door andere digitale platformbedrijven die ook de stap naar de beurs willen zetten, zoals Pinterest en Slack.

Weinig beursintroducties

Ook Uber bereidt een beursgang voor, mogelijk al volgende maand. Het wordt dan ook interessant om te zien of beleggers bereid zijn om hun centen te stoppen in de kleinere uitdager van de taxidienst, en welke waarde ze op beide bedrijven kleven.

Op basis van de laatste (private) kapitaalrondes wordt de waarde van Uber op 100 à 120 miljard dollar geraamd. Bij Lyft is dat 'slechts' een goede 20 miljard.

Het jaar 2019 is voorlopig geen uitblinker in het aantal beursintroducties in de VS. Er waren tot nog toe 21 operaties, goed voor 1,6 miljard dollar. Dat is het laagste aantal sinds 2016.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud