Duitse remreus Knorr-Bremse trekt naar de beurs

Een metro met Knorr-Bremse remmen in het Chinese Wuxi. ©Knorr-Bremse

Het bedrijf is geen naam als een klok, maar de wereldmarktleider gaat er prat op met zijn remsystemen elke dag 1 miljard reizigers veilig op hun bestemming te brengen.

Na Siemens Healthineers  dit voorjaar mag de beurs van Frankfurt dit jaar nog een Beierse industrieklepper verwelkomen: Knorr-Bremse. De Duitse wereldmarktleider in remsystemen voor treinen en vrachtwagens bevestigde maandag in het vierde kwartaal de stap te zetten. Het is de bedoeling een 'betekenisvol minderheidsaandeel' naar de beurs te brengen.

Zelfs als de controlerende familie Thiele in eerste instantie maar 25 à 30 procent naar de beurs brengt, gaat het om een miljardenoperatie. In de Duitse media circuleren berichten over een waardering van minstens 10 miljard euro voor het hele bedrijf. 

KERNCIJFERS KNORR-BREMSE (2017)

  • Opgericht in 1905
  • 27.705 personeelsleden
  • 6,15 miljard euro omzet
  • 587 miljoen nettowinst

 

Verrassend is dat niet: de naam is bij het brede publiek niet bekend, maar veel mensen maken dagelijks gebruik van de producten, zonder er zich van bewust te zijn. Knorr-Bremse gaat er prat op dat wereldwijd 1 miljard reizigers van hogesnelheidstreinen en stadsbussen rekenen op zijn remsystemen om veilig op hun bestemming te geraken. 

Over 2017 haalde de Beierse multinational met bijna 28.000 werknemers bijna 600 miljoen euro nettowinst, op meer dan 6 miljard euro omzet. Het bedrijf werd in 1905 in Berlijn opgericht door Georg Knorr en verhuisde na de Tweede Wereldoorlog zoals veel Berlijnse firma's - Siemens is het bekendste voorbeeld - naar München. Dat is nog steeds de thuisbasis.

Knorr-Bremse is sinds 1985 in handen van Heinz Hermann Thiele, die toen als topmanager een management buy-out organiseerde. Met een vermogen dat het zakenblad Forbes op zo'n 10 miljard euro schat, is Thiele een van de rijkste Duitsers. 

Met de beursgang lijkt de 77-jarige industrieel - die maar één dochter heeft - een vlotte manier gevonden te hebben om zijn erfenis te regelen. Dat is zeker zo sinds Berlijn in het najaar van 2016 een nieuwe erfbelasting stemde, die de erfgenamen van familiebedrijven potentieel met een forse factuur opzadelt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect