Exmar casht op verkoop schepen

Het blijft wachten op een contract voor de Caribbean FLNG

De Belgische gastankerrederij Exmar verkoopt haar belang in vier drijvende hervergassingsschepen. Dat levert 90 miljoen dollar winst op.

Exmar , de rederij van Nicolas Saverys, verkoopt zijn belang van 50 procent in vier drijvende vergassingseenheden aan zijn Amerikaanse partner Excelerate Energy. Het gaat om de Excelerate, Explorer, Express en Excelsior die al voor 50 procent in handen waren van Excelerate.

De deal levert Exmar 100 miljoen dollar cash op. Na schuldaflossing zal dit volgens Exmar-topman Nicolas Saverys een winst opleveren van ongeveer 90 miljoen dollar.

Exmar, dat al een tijd met cashproblemen worstelt, gaat het bedrag gebruiken voor de afbouw van zijn schuldenberg. Door de deal verliest het wel de langetermijn huurinkomsten uit de schepen. Exmar zal wel blijven instaan voor het operationeel beheer van de Excelerate-schepen.

Caribbean FLNG

Ondertussen blijft het wachten op een kandidaat voor de huur van de werkloze drijvende lng-fabriek Caribbean FLNG. Er zouden gesprekken lopen met de National Iranian Oil Company die de fabriek zou willen inzetten om aardgas op zee vloeibaar te maken. Maar het blijft wachten op witte rook.

Exmar heeft de deal met de Caribbean FLNG broodnodig. Het platform kostte 350 miljoen dollar en ligt al maanden werkloos in China. Zelfs als het dit jaar een huurder vindt, zal het geen inkomsten opleveren voor eind 2018. Exmar kijkt aan tegen een schuldenberg van meer dan 800 miljoen dollar en heeft dringend extra cashflow nodig.

Met de verkoop van zijn drijvende vergassingseenheden komt er opnieuw wat zuurstof in het bedrijf. Maar Exmar is wel zijn schepen kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content