Exmar duikt in het rood

De LNG-tanker Excel was in het eerste kwartaal werkloos, wat mede de winst van de LNG-divisie drukte. ©rv

De gastankerrederij had in het eerste kwartaal te lijden onder zwakke LPG-markten en een gebrek aan werk voor de offshore-divisie. De mislukte deal met Vopak kostte bovendien een half miljoen dollar.

Algemeen werd verwacht dat Exmar met zwakke kwartaalcijfers voor de dag zou komen, maar om verschillende redenen zijn ze nog een fractie slechter dan verwacht.

De omzet kwam ruim een vijfde lager uit op 59,3 miljoen dollar en de bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen (ebitda) halveerde tot 14,6 miljoen dollar. De bedrijfswinst (ebit) viel terug tot 3,4 miljoen dollar, waar KBC Securities 4 miljoen had verwacht. Netto verschijnt een verlies van 4,1 miljoen dollar in de boeken, dat een scherp contrast vormt met de 9,3 miljoen dollar winst uit het eerste kwartaal van 2016.

De LPG-sector, het 'bread and butter' van Exmar volgens topman Nicolas Saverys, leed onder moeilijke marktomstandigheden. Dat is vooral voelbaar in het segment van de grote gastankers (VLGC's), waar er overcapaciteit heerst. Dat straalt ook af op de middelgrote gastankers, al denkt Exmar dat voor de vrachttarieven de bodem is bereikt. De bijdrage van de LPG-activiteiten tot de bedrijfswinst halveerde tot 2,7 miljoen dollar. Daarvan is 0,7 miljoen te danken aan de verkoop van de middelgrote tanker Brugge Venture.

Ook de LNG-vloot realiseerde aanzienlijk minder bedrijfswinst: 5 miljoen dollar tegen nog 13,3 miljoen een jaar eerder. Toen was het resultaat wel aangedikt door een vergoeding van 5 miljoen dollar van PEP voor het stopzetten van het contract voor de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek. Andere factoren die op het resultaat wogen, waren de tanker Excel, die in het eerste kwartaal werkloos was, en een kost van 0,5 miljoen dollar voor de - intussen afgeblazen - deal met Vopak.

De offshore-divisie dook 3,2 miljoen dollar in het rood door een gebrek aan opdrachten voor de olie- en gassector. De accommodatieplatformen (voor offshore personeel) Wariboko en Nunce bleven tewerkgesteld in Nigeria en Angola, maar de Kissama werd in april verkocht, wat in het tweede kwartaal een winst van 1,3 miljoen dollar zal opleveren. 

Omtrent de Caribbean FLNG laat Exmar weten dat het voor de financiering en de oplevering nog steeds wachten is op de goedkeuring van de lokale autoriteiten in China, die in de loop van de maand mei wordt verwacht. In de zoektocht naar een opdracht voor de LNG-fabriek is naar verluidt vooruitgang geboekt, maar concreet nieuws is er nog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud