Familie Cigrang stapt in kapitaal Euronav

Een olietanker van Euronav ©Foto Euronav

De Antwerpse scheepvaartfamilie Cigrang, bekend van Cobelfret en investeringen in de modesector, heeft in stilte een belang van 5,15 procent in Euronav opgebouwd.

De aandelenaankopen gebeurden via Châteauban, een Luxemburgse holding die deel uitmaakt van de groep CLdN (alias Cobelfret). De familie Cigrang heeft intussen 5,15 procent van het olietankerbedrijf Euronav in handen. Aan de huidige aandelenkoers is dat pakket net geen 60 miljoen euro waard

De laatste jaarrekening van Châteauban leert dat de Cigrangs al in maart 2017 een eerste pakket Euronav-aandelen kochten. Het ging om bijna 7,8 miljoen aandelen voor een bedrag van 57,7 miljoen euro. Maar omdat dat eerste pakket nipt onder de laagste aanmeldingsdrempel van 5 procent - opvallend hoog voor een beursgenoteerd bedrijf - bleef, hoefde de participatie niet publiek te worden gemaakt.

Intussen moet dat wel, omdat het aantal aandelen steeg tot bijna 8,2 miljoen. De familie wordt daarmee de op twee na grootste aandeelhouder. Saverco (Marc Saverys) en Victrix (Virginie Saverys) hebben respectievelijk 10,7 en 5,9 procent. Wat de verdere bedoelingen van CLdN zijn, is nog onduidelijk.

Moeilijke kwartalen

Wel staat vast dat het de aandelen Euronav oppikt op een moment dat de olietankersector nog moeilijke kwartalen voor de boeg heeft. Het aandeel Euronav is door de moeilijke marktomstandigheden gehalveerd sinds de piek in 2015. Maar volgens de topman van Euronav zal de hemel in 2019 beginnen op te klaren. De groep heeft ook een stevige cashbuffer aangelegd om de crisis te doorstaan. 

De groep CLdN is actief in het transport van opleggers, auto's en grondstoffen (ijzererts, kolen, bauxiet). Ze baat ook haventerminals uit. Alles samen was dat in 2015 goed voor een omzet van naar schatting zo'n 1,3 miljard euro. CLdN maakt geen geconsolideerde resultaten bekend.

De families Cigrang en Saverys zijn zowat de twee grootste scheepvaartfamilies van ons land en kennen elkaar al langer. De Cigrangs stonden destijds mee aan de wieg van de drogebulkrederij Bocimar (kort voor BOel CIgrang MARitime). De familie Cigrang stapte later uit, terwijl de Saverysen (nazaten van Bernard Boel, de stichter van de scheepswerf in Temse) de leiding van Bocimar overnamen onder de koepel van CMB.

De Cigrangs zijn ook een van de grootste aandeelhouders van Bank Degroof Petercam en liepen de voorbije jaren in de kijker door enkele investeringen in de modesector. Christian Cigrang hielp Raf Simons lang geleden door te groeien tot de gevierde ontwerper die hij nu is. Hij investeerde onder andere ook in een Brusselse juwelenontwerpster, in het modelabel van Christian Wijnants en relatief recent in het Belgische jeansmerk Eat Dust.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content