Frankrijk dreigt met boete voor valse jobbeloftes

General Electric beloofde 1.000 extra jobs toen het de energiepoot van het Franse Alstom overnam in 2015. ©Bloomberg

Parijs wil het Amerikaanse conglomeraat General Electric doen betalen als dat zijn belofte niet nakomt om 1.000 jobs te scheppen in Frankrijk.

General Electric (GE) had aangekondigd dat het duizend nieuwe banen zou creëren toen het in 2015 de energietak van de Franse groep Alstom overnam. Maar bijna drie jaar na die overname staat de teller nog maar op 323 en de kans dat cijfer nog sterk zal oplopen is klein. John Flannery, de topman van General Electric, liet afgelopen week nog aan de Franse minister van Economie Bruno Le Maire verstaan dat de oorspronkelijke doelstelling niet haalbaar is door de moeilijke marktomstandigheden waar Alstom onder gebukt gaat.

Maar dat argument kan Le Maire niet overtuigen. Hij dringt er bij General Electric op aan om meer inspanningen te doen en wijst erop dat al bij de overname van Alstom was bepaald dat de groep een boete van 50.000 euro moet betalen per beloofde job die niet werd gecreëerd. 

'Dat soort sancties moet dienen als een voorbeeld,' verklaarde een woordvoerder van de Franse regering zondag aan de televisiezender France 3. 'Als General Electric zijn beloftes niet nakomt, zal het tegen het einde van het jaar 50.000 euro per job moeten betalen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect