Groen licht voor grootste Europees infrastructuurproject

Boris Johnson dinsdag in het Britse Lagerhuis tijdens zijn verklaring over het spoorproject.

De Britse premier Boris Johnson heeft dinsdag het licht op groen gezet voor HS2, het peperdure en omstreden Britse project om Londen via hst-lijnen te verbinden met Noord-Engeland.

De Britse overheid zet door met HS2, het tientallen miljarden ponden kostende project om het hst-netwerk in het land uit te breiden met een belangrijke verbinding tussen Londen en het noorden van Engeland. Dat heeft de Britse premier, Boris Johnson, dinsdag aangekondigd in het Britse Lagerhuis. Het gaat om het grootste infrastructuurproject in Europa.

Londen zette al in 2012 het licht op groen voor HS2 en trok er al 7,4 miljard pond (8,8 miljard euro) voor uit, maar zonder ook maar een meter spoor te leggen. Het geld ging naar het vrijmaken van terreinen, het slopen van gebouwen en het omleggen van nutsleidingen.

Ernstige twijfel

Vorig jaar ontstond echter ernstige twijfel over de verdere uitvoering toen een nieuwe studie uitwees dat HS2 naar schatting 106 miljard pond (126 miljard euro) zal kosten, bijna dubbel zoveel als vijf jaar geleden geraamd.

106 miljard pond
Kostenraming HS2
Het hst-project HS2 kan mogelijk 106 miljard pond gaan kosten.

Maar Johnson zei dinsdag dat het project er wel degelijk komt. 'We zullen het gedaan krijgen en verzekeren dat er geen verdere forse overschrijdingen meer zijn van kosten of timing.' Johnson wil dat onder meer doen door een speciale minister te benoemen voor het project.

CO2-neutraal

Hij gaf dinsdag geen kostenraming, maar hij zei wel dat de eerste fase, van Londen naar Birmingham, 35 tot 45 miljard pond zal kosten. Vanuit Birmingham splitst de lijn in tweeën, om af te buigen naar Manchester en Leeds.

HS2 moet de achterstand van de Britten op hst-vlak deels goedmaken en het land helpen op termijn CO2-neutraal te worden. Maar het bouwen van de verbinding is technisch complex en stoot op bezwaren van milieubeschermers en politici.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect