in memoriam

Leopold Van Hool overleden

Leopold Van Hool, de voormalige voorzitter van het gelijknamige busbedrijf, is vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt het bedrijf in een overlijdensbericht. 

Leopold Van Hool was een van de acht zonen van Bernard Van Hool, die in 1947 startte met de bouw van bussen. Toen het management na diens overlijden in 1974 in acht werd opgedeeld, leidde dat tot tal van conflicten tussen de broers. Drie broers (Alfons, Paul en Leon) verkochten hun aandelen. 

De leiding van het busbedrijf kwam in handen van de overige vijf zonen van Bernard Van Hool. Leopold Van Hool kreeg daarbij de rol van voorzitter. Volgens de jaarrekening van het bedrijf bleef hij tot in 2017 lid van de raad van bestuur. 

Naast Leopold bleven ook zijn vier broers Denis, Jos, Herman en Marcel nog lang actief. Denis, vader van huidig CEO Filip, was jarenlang hoofd van de busbouw en hoofd van de hu­man re­sour­ces. Pas vorig jaar trok de tachtiger zich terug uit het bedrijf. Daarmee verdween de laatste telg van de tweede generatie uit het operationele.

Vandaag is Van Hool, een van de grootste industriële werkgevers in België, nog altijd in handen van de vijf resterende, erg discrete familieclans. Ze hebben elk 20 procent van de aandelen in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect