Loods van Minerva besmet met corona

De Minerva Oceania in quarantaine in de haven van Antwerpen. ©BELGA

Een van de loodsen die de Minerva Oceania begeleidde, blijkt besmet met het coronavirus. De Minerva Oceania is het schip dat in de Antwerpse haven in quarantaine ligt wegens coronabesmettingen aan boord.

Zijn collega is in preventieve thuisquarantaine. Dat meldt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. Het schip Minerva Oceania ligt al enkele dagen in quarantaine in het Leopolddok omdat 15 van de 26 bemanningsleden positief hebben getest op Covid-19. Toen de loods aan boord van het schip kwam, was de uitbraak nog niet bekend.

'Wij betreuren dit ten zeerste, maar we waren voorbereid op de situatie', stelt het agentschap vrijdag. 'Alle collega's met wie deze persoon in contact geweest is, werden persoonlijk geïnformeerd en blijven ook preventief thuis. Op de andere testresultaten is het nog even wachten, maar ook daar zullen we niet nalaten actie te ondernemen.'

Het agentschap stelt dat nog voldoende loodsen gewoon aan het werk zijn en er dus geen impact is op het scheepvaartverkeer van en naar de haven.

Ook een tweede loods bezocht het schip in kwestie, maar die persoon vertoont voorlopig geen symptomen. Hij blijft wel, net als zijn positief geteste collega, twee weken in thuisquarantaine. Meer duidelijkheid over de testresultaten wordt vrijdagavond verwacht.

De loodsen hadden gisteren nogal wat vragen bij de manier waarop het schip met zijn coronabesmetting was omgegaan.

Vrijdagavond raakte bekend dat het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust klacht gaat indienen tegen de kapitein en de rederij van het schip Minerva Oceania. 'Wat er gebeurd is, roept ernstige vragen op', zegt An Truyts van het agentschap. 'Een gerechtelijke procedure moet duidelijkheid brengen over wat er precies is misgegaan. Er is een vermoeden van ernstige fouten.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud