NMBS gaat u nog meer filmen

In de Desiro-treinen van de NMBS worden reizigers nu al gefilmd door bewakingscamera's. ©Photo News

De nieuwste NMBS-treinen krijgen bewakingscamera's aan boord die reizigers permanent zullen filmen.

De NMBS gaat 3.000 bewakingscamera’s plaatsen in de 445 nieuwe M7-dubbeldektreinen die tussen 2018 en 2021 in dienst worden genomen. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) geantwoord op een parlementaire vraag van zijn partijgenote Françoise Schepmans.

Passagiers zullen permanent gefilmd worden, waarna de beelden in realtime doorgestuurd worden naar het centraal controlecentrum van de Belgische spoorwegmaatschappij.

Controlecentrum

‘Wanneer een treinbegeleider een incident meldt, zullen de beelden in de centrale meldkamer binnen drie minuten gedownload kunnen worden, zodat onze veiligheidsmensen een inschatting kunnen maken van de situatie nog voor de trein het volgende station binnenrijdt’, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

'Bij een incident kunnen veiligheidsmensen de situatie vanop afstand inschatten nog voor de trein het station binnenrijdt.'
Dimitri Temmerman
woordvoerder NMBS

Het is nieuw dat de beelden vanuit rijdende treinen rechtstreeks zullen worden doorgestuurd. Ook de vorige bestelling NMBS-treinen van het Desiro-type hebben binnenin al bewakingscamera’s, maar die beelden worden aan boord opgeslagen en kunnen niet vanop afstand geraadpleegd worden.

De Desiro-treinen tellen nu al zo’n 3.700 camera’s die alles aan boord registreren en opslaan voor een periode van circa 7 dagen. Tussen maart 2014 en juli vorig jaar vroegen de politie en het gerecht bij de NMBS 202 keer om dergelijke beelden vrij te geven voor een onderzoek. In 133 gevallen kon de NMBS tegemoetkomen aan die vraag en de beelden fysiek ophalen uit de treinstellen.

‘In principe zullen vanaf nu alle nieuwe NMBS-treinstellen uitgerust worden met bewakingscamera’s om geweld en vandalisme tegen te gaan’, zegt Temmerman. ‘Het belang van camera’s in onze stations en treinen neemt stelselmatig toe om de veiligheid van reizigers en onze personeelsleden te verhogen.’

Camera’s voor gezichtsherkenning

De 445 nieuwe M7-dubbeldektreinen zullen door de NMBS tussen 2018 en 2021 in gebruik worden genomen. ©nmbs_sncb

Eind 2016 telde de NMBS 9.000 bewakingscamera’s, waarvan 4.000 in treinstations en parkings en 3.700 aan boord van de Desiro-treinen.

De regering-Michel maakte vorig jaar nog budget vrij voor 750 extra camera’s in de drie grote stations voor het internationaal treinverkeer: Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Luik. Bovendien loopt bij de NMBS een studie of camera’s met automatische gezichtsherkenning in de stations kunnen bijdragen aan de veiligheid.

Privacy

De NMBS raadpleegde de Privacycommissie, die haar akkoord gaf voor de videobewaking aan boord van de treinen. De voorwaarde is wel dat de NMBS reizigers heldere informatie verschaft over de locatie van de camera’s.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect