Naast rode Velo nu ook blauwe Cloudbike

©Cloudbike

Wie in Antwerpen een alternatief zoekt voor de wagen, krijgt met delichtblauwe Cloudbike een nieuwe optie naast de rode 'Velo'.

Cloudbike is een deelfietsensysteem van een Antwerpse startup, dat in tegenstelling tot de Velo-stadfietsen niet met vaste haltes werkt, maar met 'drop zones' waarbinnen je de fietsen kan ontlenen en terugplaatsen. De rijtuigen huren en lokaliseren gebeurt met een app.

Cloudbike is een van de 'slimme mobiliteitsoplossingen' die zich vorig jaar aanboden bij het project Slim Naar Antwerpen van de stad Antwerpen en haar mobiliteitspartners.

Het deelfietsensysteem krijgt ondersteuning van de stad om een bijdrage te leveren aan het overtuigen van zoveel mogelijk mensen om voor alternatieve vervoersmiddelen te kiezen.

Lichtblauwe fiets

Woensdag rolde Cloudbike 300 lichtblauwe deelfietsen uit op het grondgebied van Antwerpen. Ze kunnen gehuurd worden via een app die de dichtstbijzijnde fiets vindt en bij je aankomst het slot ontgrendelt. Na gebruik kan je het slot manueel sluiten, waarop de rit eindigt en de betaling verwerkt wordt in de app.

Een rit kost 50 eurocent voor de eerste tien minuten en daarna 5 cent extra per minuut. Je kan een rit ook pauzeren wanneer je bijvoorbeeld even een winkel binnengaat. Een dagpas van 7 euro laat je dan weer 24 uur lang ritjes van telkens 30 minuten maken.

'We hebben zeer bewust gekozen voor kwaliteit: comfortabele en robuuste, maar ook zeer stijlvolle stadsfietsen', zegt zaakvoerder Jim Briels. 'Cloudbike wil dienen als een aanvulling op het populaire Velo-systeem en focust vooral op occasionele gebruikers.'

Brussel

In Brussel daarentegen zette GoBee.Bike, het Hongkongse bedrijf dat sinds vorig jaar groene deelfietsen verhuurt in de hoofdstad via een app, deze week zijn diensten stop. Het bedrijf wijt het snelle einde aan het hoge vandalisme in de Brusselse straten, maar volgens insiders had het ook te weinig klanten.

In Brussel heb je naast de Villo!-deelfietsen die je achterlaat op bepaalde punten, ook nog de strooifietsen van het Singaporese Obike en de elektrische slimme deelfietsen van het Belgische Billy. Ook in andere Belgische steden zijn deelfietsensystemen actief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud