Nieuwe app maakt taxi's 40 procent goedkoper

©rv

Door te 'taxipoolen' via de app Splyt kunnen Brusselaars binnenkort tot 40 procent goedkoper met de taxi rijden.

Een combinatie van het alternatieve taxiplatform Uber, de autodeeldienst BlaBlaCar en de dating-app Tinder: dat is Splyt, de app die het Brusselse taxibedrijf Taxis Verts dinsdag voorstelde.

Taxidelen is vandaag in België nog niet ingeburgerd omdat mensen niet graag met onbekenden in de taxi zitten. Door gebruik te maken van sociale media zoals Facebook wil Splyt daar verandering in brengen. Gebruikers moeten zich vooraf op de app registreren en kunnen zelf kiezen of, wanneer en met wie ze een taxirit delen. Net als bij BlaBlaCar kunnen ze aangeven dat ze enkel een vrouwelijke medepassagier willen of een 'stille rit', zonder smalltalk, verkiezen.

Geïnteresseerden krijgen een overzicht van alle gebruikers die in dezelfde richting gaan, inclusief de korting die elke 'samenwerking' oplevert. Bij een 'match' aan beide kanten haalt de taxi eerst de ene passagier op, later op het traject wordt de andere passagier opgepikt. Na de rit moeten gebruikers feedback geven over de taxichauffeur en de medepassagiers.

Door te 'taxipoolen' kunnen klanten tot 40 procent goedkoper rijden. Maar ook het taxibedrijf en de taxichauffeur doen een goede zaak door verschillende passagiers samen te vervoeren. 'Met deze vorm van taxipooling bieden we een kostenefficiënte en flexibele mobiliteitsoplossing en ontlasten we het drukke verkeer in de stad', zegt de CEO van Taxis Verts, Jean-Michel Courtoy.

De app van Taxis Verts, met 500 auto's de marktleider in Brussel, is een wereldprimeur. De app werd ontwikkeld door de Britse start-up Splyt, die werd opgericht door een groep twintigers met Russische achtergrond. 'In Rusland is het zeer normaal om je hand op te steken en samen met de taxi te rijden, maar in Londen zijn taxi's erg duur', zegt CEO Philipp Mintchin. 'Wij willen met onze app een digitale revolutie ontketenen in de traditionele taxisector. Daarvoor koppelen we de jarenlange transportervaring van taxibedrijven aan de innovatieve spirit in de technologiewereld.'

Taxis Verts hoopt dat er tegen september voldoende Brusselaars een profiel hebben aangemaakt op de app. Binnenkort moet de app ook beschikbaar zijn in andere Belgische steden, maar een concrete aankondiging daarover kwam er niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content