Advertentie

Thomas Cook in zee met Chinees Fosun

©BELGAIMAGE

Na de machtsovername bij Club Med, heeft de investeringsgroep Fosun nu een belang genomen in Thomas Cook Group, de op één na grootste touroperator van Europa.

Van een vijandige infiltratie is geen sprake, Thomas Cook Group - met zetel in Londen - spreekt in een mededeling zelf van een 'strategische alliantie' met als doel een 'internationale samenwerking uit te bouwen in verschillende domeinen, met als doel de winstgevende groei van Thomas Cook te versnellen en zo nieuwe opportuniteiten te creëren'. De Brits/Duitse touroperator ziet vooral vier opportuniteiten:

- de introductie van een nieuwe strategische, langetermijninvesteerder met een stevige track record inzake investeringen in de internationale reis- en vakantiemarkt

- de versnelling van de 'productstrategie' van Thomas Cook, onder meer door de verdere ontwikkeling van zijn exclusieve Concept-hotels in sleutelmarkten

- mogelijkheden tot samenwerking met de andere travel dochters van Fosun, waaronder Club Med

- toegang op middellange termijn tot de snel groeiende Chinese toeristische markt ism met een bedrijf dat veel ervaring heeft op dat vlak

De operatie kwam tot stand door de creatie van 73,1 miljoen nieuwe aandelen Thomas Cook die verkocht werden tegen de prijs van 125,59 pence, de gemiddelde prijs van de voorbije 30 beursdagen, maar wel een premie van 4,1 procent op de slotkoers van donderdag. Die bedroeg 120,6 pence (+0,7%). Het gaat dus om een investering van 91,9 miljoen pond, goed voor een belang van 5 procent.

Maar daar blijft het niet bij, want de gediversifieerde investeringsgroep liet in een mededeling aan de beurs van Hong Kong weten dat het de ambitie heeft om die participatie te verdubbelen tot tien procent, iets wat later ook bevestigd werd door het communiqué van Thomas Cook. Dat pakket zou aangekocht worden op beurs, niet door de creatie van nog eens nieuwe aandelen.

Geen machtsgreep

Het zou best kunnen dat Fosun zijn belang later nog vergroot of dat andere niet-Europese investeerders hun opwachting maken bij Thomas Cook. De raad van bestuur besliste immers dat de drempel voor niet-EU-aandeelhouders van 40 naar 45 procent gaat. Minstens 50 procent plus één aandeel moet in Europese handen blijven, anders verliezen de luchtvaartmaatschappijen van de groep hun Europese status.

Tegenover journalisten verklaarde Qian Jiannong, de verantwoordelijke voor de toerismeactiviteiten van Fosun, dat deze participatie niet de eerste stap is naar een volledige overname van Thomas Cook.

'De investering in Thomas Cook vult onze recente andere investeringen aan, waardoor we de mogelijkheid krijgen om extra waarde te creëren', aldus Guo Guangchang, de voorzitter van Fosun in de mededeling aan de beurs. Volgens hem is er een 'toenemende vraag naar internationale vakantiereizen'. De sterke positie van Thomas Cook, kan Fosun helpen Club Med beter te verkopen.

De Chinese investeringsgroep boekte over de eerste negen maanden van 2014 een omzet van 24,8 miljard RMN of yuan (3,59 miljard euro) en een winst van 1,83 miljard RMB. De winst per aandeel bedroeg 0,28 RMB tegenover 0,26 een jaar eerder. In ons land was Fosun tot voor kort in de race voor de overname van Indaver, maar daar gaat de strijd nu voornamelijk tussen Suez Environnement en Attero.

Thomas Cook

Thomas Cook is na TUI de grootste touroperator en reisorganisatie van Europa, ook in ons land. Voorzitter sinds einde 2011 is de Belg Frank Meysman, in de 9-koppige raad van bestuur zit overigens nog een Belgische, Martine Verluyten, tot haar pensioen CFO van Umicore. Eind vorig jaar werd de City opgeschrikt door het vertrek van de Britse Harriet Green als CEO, zij zorgde voor een groot deel van de financiële turnaround, ze werd opgevolgd door de Duitser Peter Fankhauser.

In ons land verkoopt Thomas Cook de producten van Club Med al via zijn reiskantoren Thomas Cook Travel Shops, de Neckermann-reiswinkels - ook een onderdeel van Thomas Cook - doen dat al een tijdje niet meer. 'We zijn erg enthousiast over de deal met Fosun, we denken dat die ons veel kansen zal bieden', aldus woordvoerder Peter Bruyninckx van Thomas Cook België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud