1
nieuwsanalyse

Uber botst op nieuw spook uit woelig verleden

De taxi-app Uber heeft nog veel werk voor de boeg om zijn reputatie op te poetsen. ©Bloomberg

Toen Uber vorig jaar ontdekte dat de gegevens van 57 miljoen gebruikers waren gestolen, verzweeg het taxibedrijf dat het was gehackt en betaalde het de daders. ‘Dit had niet mogen gebeuren.’

Terwijl Uber onder de nieuwe CEO Dara Khosrowshahi volop bezig is aan een opsmukoperatie, blijft het op spoken uit het verleden botsen. Het technologiebedrijf bekend van zijn wereldwijd gebruikte taxi-app biechtte een grootschalige hacking van zijn systemen op waarbij de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers - zowel passagiers als chauffeurs - werden gestolen. Dat gebeurde ruim een jaar geleden. Toen Uber er lucht van kreeg, besloot het bedrijf de diefstal stil te houden en de daders 100.000 dollar te betalen om de data te deleten, hoewel het wettelijk verplicht was om de autoriteiten in te lichten.

De hacking, en de reactie erop, is een nieuw lijk dat bij Uber uit de kast valt op een moment dat Khosrowshahi komaf probeert te maken met het kwalijke verleden van de duurste techstart-up aller tijden. Terwijl het bedrijf de voorbije zeven jaar in razendsnel tempo groeide naar een waardering van 70 miljard dollar, lapte het de regels op meerdere vlakken aan zijn laars en bouwde het intern een cultuur op van agressief haantjesgedrag. Het voorbije jaar kwam het ene na het andere schandaal aan de oppervlakte.

Dat leidde tot een existentiële crisis bij het bedrijf en een exodus van topmanagers. Het Amerikaanse gerecht opende meerdere onderzoeken. Uber kijkt ook aan tegen een rechtszaak met rivaal Alphabet, het moederbedrijf boven Google, rond vermeende diefstal van software voor zelfrijdende auto’s. Dat proces begint volgende maand in San Francisco.

Khosrowshahi werd afgelopen zomer aangesteld om Uber uit het slop te trekken nadat investeerders en leden van de raad van bestuur de oprichter en ex-CEO Travis Kalanick naar de uitgang hadden geduwd. Kalanick blijft wel een grote invloed uitoefenen omdat hij een groot deel van Uber in handen heeft.

De nieuwe CEO maakte van bij het begin duidelijk dat hij binnenskamers schoon schip wil maken en de reputatie van het bedrijf weer wil opkrikken. Het nieuws over de hacking geeft aan dat er nog veel werk aan de winkel is. ‘We moeten eerlijk en transparant zijn nu we onze fouten van het verleden proberen te herstellen’, zei de CEO in een mededeling over de hacking.

‘Voor wie zich afvraagt waarom we pas nu, een jaar later, over de datadiefstal praten: ik stel me die vraag ook’, vervolgt Khosrowshahi. De CEO stuurde onmiddellijk twee verantwoordelijken de laan uit, onder wie de chef cyberveiligheid van het bedrijf. ‘Dit had niet mogen gebeuren en ik zal er geen uitvluchten voor zoeken. Ik kan het verleden niet uitwissen, maar ik kan wel beloven dat we leren uit onze fouten. We veranderen onze manier van zakendoen, en plaatsen integriteit centraal bij elke beslissing die we maken.’

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content