Ultrageheime spionagesatelliet kwijt in de ruimte

De lancering van Zuma - geheime Amerikaanse apparatuur die nu verloren lijkt. ©AFP

Een dure spionagesatelliet van de Amerikaanse overheid lijkt in de ruimte verloren te zijn gegaan na de lancering door ruimtevaartbedrijf SpaceX zondag.

Zuma, de codenaam voor de geheime missie, leek na de lancering vanop Cape Canaveral in Florida zondag nog een succes, maar intussen ziet het ernaar uit dat de lading van de Falcon 9-raket van SpaceX is verdwenen. De raket moest een dure spionagesatelliet in een baan om de aarde brengen, maar dat ging volgens meerdere Amerikaanse media mis.

Officiƫle communicatie was er nog niet. SpaceX zendt zijn lanceringen live uit op het internet, maar gezien het geheime karakter toonde het geen beelden van het moment van de loskoppeling.

Video van de lancering door SpaceX.

De satelliet, gebouwd door defensiebedrijf Northrop Grumman, zou door een mankement niet goed los zijn gekomen van de raket, en zou bijgevolg nooit in een baan om de aarde geraakt zijn. Hij is ofwel opgebrand in de atmosfeer of terug op aarde neergestort. 

Miljarden dollars

Voor SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van techondernemer Elon Musk, is de mislukte missie een pijnlijke kwestie - al is niet meteen duidelijk of de onderneming ook schuld treft. Het bedrijf uit Los Angeles is uitgegroeid tot een van de belangrijkste private raketbouwers die capabel zijn om cargo naar de ruimte te lanceren. De onderneming werkt vaak in opdracht van de Amerikaanse overheid.

De Zuma-missie werd sinds november al enkele keren uitgesteld vanwege twijfels. Wat voor satelliet SpaceX precies aan boord had, is niet bekend, maar het toestel zou miljarden dollars waard zijn.

Falcon Heavy

Met de Falcon 9 behaalde SpaceX nochtans al belangrijke successen. De raket is de eerste waarvan het lanceringsvehikel weer kan landen op land of op zee, iets wat bij de Zuma-missie opnieuw lukte. Door de raketten te recycleren drukt het bedrijf de prijs van lanceringen. In 2017 voerde SpaceX 18 lanceringen uit, dit jaar moeten er dat ruim 25 worden.

SpaceX maakt zich op om later deze maand een nieuwe generatie raket te lanceren. De Falcon Heavy, de opvolger van de Falcon 9, is drie keer zo krachtig en bestaat uit 27 straalmotoren. Later dit jaar gaat SpaceX ook bemande vluchten uitvoeren richting het Internationaal Ruimtestation ISS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud