Vandalisme jaagt GoBee.Bike al weg uit Brussel

De trend van de slimme deelfietsen komt overgewaaid uit Azië. ©BELGAIMAGE

Het Hongkongse deelfietssysteem GoBee.Bike vertrekt na minder dan drie maanden uit Brussel.

GoBee.Bike, het Hongkongse bedrijf dat groene deelfietsen verhuurt, houdt het voor bekeken in Brussel. Het bedrijf, dat nog geen drie maanden actief is in de hoofdstad, zette dinsdag onverwacht zijn diensten stop. Op de app van het bedrijf zijn geen fietsen meer beschikbaar. 

Het bedrijf wijt het snelle einde aan het vele vandalisme in de Brusselse straten. 'De voorbije weken hebben het vandalisme en de aanvallen op onze vloot de limieten bereikt', schrijft GoBeeBike in een bericht aan zijn gebruikers.

Onze nieuwe fietsen werden amper een paar uur nadat ze op straat verschenen, al beschadigd.
GoBee.Bike

'We waren klaar voor een zeker vandalisme. Maar de nieuwe fietsen werden amper een paar uur nadat ze op straat verschenen al beschadigd. We moeten helaas vaststellen dat onze visie op mobiliteit niet gedeeld wordt door een minderheid die kwaad wil doen. En we kunnen niet langer de financiële en morele kost van die herstellingen dragen.' De komende dagen zal GoBee.Bike de fietsen in Brussel weer ophalen.

'Helaas zijn sommige fietsen zodanig beschadigd dat het gps-systeem niet meer werkt. Het zal dus niet makkelijk zijn om alle fietsen terug te vinden.' Het bedrijf vraagt burgers om achtergelaten fietsen te signaleren. 

Frankrijk

Toch is het niet zeker of het vandalisme wel de enige reden is voor het Brusselse einde van GoBee.Bike. Het bedrijf kondigde dinsdag ook zijn vertrek uit Rijsel en Reims aan wegens... het grote vandalisme. Ook in die steden was GoBee.Bike, dat werd opgericht door twee Franse ondernemers, nog maar net van start gegaan.

GoBee.Bike had te weinig klanten in Brussel: dat was de hoofdreden voor hun vertrek.
Waarnemer

'GoBee.Bike had te weinig klanten in Brussel: dat was de hoofdreden', zegt een goed ingelichte waarnemer. 'Het was in Brussel begonnen net voor de winter, en was duurder dan zijn concurrent Obike. Dan wordt het moeilijk.'

Kritiek

200
GoBee.Bike
GoBee.Bike plaatste eind oktober 200 slimme deelfietsen op de Brusselse straten.

GoBee.Bike plaatste eind oktober 200 slimme deelfietsen in Ukkel. Het bedrijf surft op de hype van slimme deelfietsen, die gebruikers kunnen ontgrendelen via een QR-code. Een groot voordeel is dat de fietsen, in tegenstelling tot de systemen van Villo (Brussel) en Velo (Antwerpen), overal op straat afgehaald of teruggebracht worden. 

Het systeem krijgt echter veel kritiek, ook in het buitenland, omdat de vaak slechte 'zwerffietsen' overal op voetpaden en in parken worden achtergelaten. De Brusselse overheden werken daarom aan regelgeving om de zwerffietsen in bedwang te houden.

Obike

In september had Obike uit Singapore als eerste bedrijf plots honderden strooifietsen in de Brusselse straten geplaatst. 'Het vandalisme is in Brussel een heel groot probleem en dat kost ons veel geld', zegt Hugo Yu van Obike. 'Van de Europese steden waar wij actief zijn, behoort Brussel op dat vlak tot de ergste.'

Obike is evenwel niet van plan zijn diensten in Brussel stop te zetten. Met het Belgische Billy telt de hoofdstad ook een systeem voor elektrische slimme deelfietsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content