Advertentie

Veel minder koperdiefstallen bij spoor

©Photo News

Vorig jaar waren er 217 koperdiefstallen in en rond de Belgische stations en spoorlijnen. Dat is een opmerkelijke daling (-73%) tegenover 2013, toen koperdieven nog 810 keer toesloegen. Met 4 op de 10 koperdiefstallen blijft Henegouwen wel een probleem.

Dat blijkt uit een gezamenlijk persbericht van Infrabel, de federale politie en de NMBS. Voor koperdiefstallen was 2012 het slechtste jaar totnogtoe, met 1.362 diefstallen. In 2013 was er een daling tot 810 en vorig jaar dus opnieuw een nog forsere afname. Met 217 koperdiefstallen werd in 2014 het laagste cijfer in zes jaar behaald.

De forse afname van het aantal koperdiefstallen wordt toegeschreven aan 'verschillende doelgerichte acties van van Infrabel, NMBS, de politie en de overheid, in het kader van het Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen'. Waar het persbericht echter geen melding van maakt, is dat de koperprijs vorig jaar ook gevoelig is gedaald, met zowat 15 procent.

Midden 2013 werd het Nationaal Actieplan tegen koperdiefstallen gelanceerd. Dat bevat verschillende preventieve maatregelen. Zo wordt waar mogelijk koper vervangen door aluminium, worden kabels ingegraven en verankerd. Schroothandelaars worden ook gesensibiliseerd en sinds juli 2013 is het verboden in cash te betalen bij de verkoop van koper. Dieven worden ook strenger gestraft.

Heterdaad

Daarnaast wordt het spoorwegdomein ook dag en nacht gecontroleerd door Securail en de politie. Bij deze acties werden koperdieven op heterdaad betrapt en werden heel wat aanhoudingen verricht.

Hoewel de inspanningen vruchten afwerpen, blijft waakzaamheid niettemin geboden. Vooral in sommige regio's blijven koperdiefstallen een groot probleem. Vorig jaar gebeurden 4 op de 10 koperdiefstallen in het gerechtelijk arrondissement Henegouwen. Ook Luik, Brussel en Antwerpen kampen nog steeds met veel koperdiefstallen.

Die diefstallen hebben overigens een ernstige impact op het treinverkeer. Vorig jaar veroorzaakten ze in totaal 14.448 minuten vertraging, dat is gemiddeld 40 minuten per dag. In het zwarte jaar 2012 was dat gemiddeld nog 3.30 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud