Vierdaagse staking bij De Lijn komt dichterbij

De vakbonden bij De Lijn willen volgende week dagenlang staken. ©Photo News

Een verzoeningspoging bij De Lijn is mislukt. Daardoor stevent de vervoersmaatschappij volgende week af op een dagenlange staking.

De verzoeningspoging bij De Lijn, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, is maandag mislukt. Dat zeggen de vakbonden bij de openbaarvervoersmaatschappij.

286
De Lijn
De Lijn wil de komende drie jaren 286 bediendejobs en managementfuncties schrappen.

Het sociaal conflict draait om het aangekondigde reorganisatieplan. De directie wil snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden. Op een totaal van 1.780 moeten de komende drie jaren 286 banen verdwijnen. De vervoersmaatschappij wil de herstructurering opvangen via (brug)pensioen en het niet vervangen van spontane vertrekkers.

Daarnaast is de directie ook van plan sommige functies te centraliseren. In de nieuwe structuur verdwijnen de vijf provinciale entiteiten. Een deel van hun bevoegdheden verschuift naar de hoofdzetel in Mechelen, waardoor tal van werknemers mogelijk moeten verhuizen.

Vierdaagse staking

Uit protest tegen de plannen dienden de socialistische bond ACOD en de liberale bond ACLVB vorige week een stakingsaanzegging in. De vakbonden willen staken van donderdagochtend 17 mei tot en met zondagavond 20 mei.

Het wordt afwachten of de volgende dagen een nieuw initiatief wordt genomen om tot verzoening te komen. 'Als er niets verandert, gaat de staking door', zegt de socialistische vakbondsvrouw Rita Coeck. 

De Lijn betreurt dat er geen verzoening is gekomen met de vakbonden. 'Om De Lijn ook na 2020 een toekomst te bieden, na een benchmark met de privésector, zijn een nieuwe structuur en een meer wendbare manier van werken nodig. Dat alles zal gebeuren zonder naakte ontslagen, met een plattere managementstructuur en een betere ondersteuning van de chauffeurs via teamcoaches', zegt de woordvoerder.

In februari staakten de bonden bij De Lijn ook al tegen het herstructureringsplan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect