Advertentie

Euronav verliest op eerste Wall Street-dag

©BELGA

De tankerrederij Euronav noteerde vrijdag voor het eerst ook op Wall Street. Het aandeel sloot met ruim 1 procent verlies bij een drukke handel.

Het gaat hard voor Euronav. Dinsdag liet de olietankeroperator, met als referentieaandeelhouders Marc en Virginie Saverys en Peter Livanos, weten dat de operatie om ook in New York te noteren, was gelanceerd. Amper drie dagen later is al de introductieprijs bekend: 12,25 dollar.

Bovendien blijkt dat de investeerders in New York behoorlijk warm liepen voor de Belgische tankerrederij. De omvang van de beursgang werd opgetrokken van 13,55 tot 16,26 miljoen nieuwe aandelen. Dat is een verhoging met een vijfde. Daarmee brengt de operatie 199,185 miljoen dollar op.

Het uiteindelijke bedrag kan nog hoger uitkomen, want Euronav voorziet een overtoewijzingsoptie van maximum 2,439 miljoen aandelen die 30 dagen lang loopt. Als die volledig wordt uitgeoefend, haalt Euronav 229 miljoen op met zijn tweede notering.

Het aanbod van nieuwe aandelen zal vermoedelijk op 28 januari worden afgesloten, maar de nieuwe aandelen noteren vandaag al op de New York Stock Exchange onder het symbool 'EURN'.

Eerste koers

De introductiekoers bedroeg 12,25 dollar.Het aandeel sloot ruim 1 procent lager. 

Brussel mag dan de eerste markt zijn van de tankerrederij, het is duidelijk dat Wall Street voortaan de koers bepaalt van de groep. Kort voor de opening in New York stond het aandeel in Brussel 3,7 procent hoger - in de loop van de ochtend zelfs 7,3 procent. Maar onder impuls van de koers op Wall Street verdampte die winst meteen.

Bij de opening van Euronav op Wall Street dook Euronav in Brussel omlaag.

Een typisch geval van arbitrage, want anders zouden beleggers Euronav in New York met korting kunnen kopen om het in Brussel met winst te verkopen. De twee aandelen zijn nu omgerekend naar euro of dollar evenveel waard.

Dat Wall Street de plak zwaait, blijkt ook uit het aantal verhandelde aandelen: 4,6 miljoen stuks in New York tegen 1,2 miljoen in Brussel.

Omruilbod

De bestaande Euronav-aandelen blijven op Euronext Brussel noteren. Euronav zal echter vandaag een ‘exchange offer’ naar Amerikaans recht lanceren, waardoor de ‘Europese’ aandelen kunnen worden omgezet in ‘Amerikaanse’. Dit omruilbod zal tot 23 maart (11 uur Belgische tijd) lopen.

Bestaande aandeelhouders van Euronav moeten dus kiezen waar ze willen noteren en hun aandelen verhandelen. De omzetting in ‘Amerikaanse’ aandelen kan wel bepaalde kosten met zich brengen. Wie zijn aandelen in New York wil laten noteren, dient ook over een effectenrekening in de VS te beschikken.

Dividendrechten

De aandelen die in Brussel en New York noteren, zullen dezelfde stem- en dividendrechten hebben. Wel geldt er een ‘Periode met Verschillend Dividend’ gedurende 90 dagen te rekenen vanaf 28 januari. Tijdens die periode geven de Europese aandelen recht op een eventueel dividend over de inkomsten van 2014. Voor de Amerikaanse aandelen geldt dat het dividendrecht pas betrekking heeft op de periode vanaf de beursintroductie in New York. Euronav zegt echter zelf dat het onwaarschijnlijk is dat er een dividend zou worden uitgekeerd tijdens de ‘Periode met Verschillend Dividend’. Voor dividenden maakt het met andere woorden niet zo veel uit waar de aandelen noteren.

Het is Euronavs bedoeling om uiteindelijk te komen tot een ‘evenwichtige dubbele notering’, aldus het persbericht. Switchen van New York naar Brussel, of omgekeerd, blijft mogelijk eens het ‘U.S. Exchange Offer’ is afgelopen. Daarvoor moet dan wel een omzettingsprocedure worden opgestart, die in principe drie werkdagen in beslag zal nemen en ook niet gratis is.

Meer informatie over het ‘U.S. Exchange Offer’ en de dubbele notering vindt U op de website van Euronav. Klik op Investors of Investeerders, en vervolgens op NYSE Listing.

Bij de New Yorkse beursgang treden Deutsche Bank, Citigroup, J.P. Morgan en Morgan Stanley op als joint book-running managers. DNB Markets, Evercore Group en Skandinaviska Enskilda Banken fungeren als senior managers. ABN Amro Securities (USA), Clarkson Capital Markets, KBC Securities USA en Scotia Capital (USA) zijn co-managers.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud